BANU PIŠE MANIFEST BOŠNJAKA

Izvor: Kurir, 11.Dec.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANU PIŠE MANIFEST BOŠNJAKA

Senat odlučio da organizuje međunarodne naučne skupove - povodom stogodišnjice Balkanskih ratova (1912-2012) i o bosanskom jeziku...

SARAJEVO - Senat Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) održao je konstitutivnu sednica u Sarajevu, na kojoj je odlučeno da se izradi Bosanska enciklopedija (Enciklopedia Bosnika) i napiše "Manifest Bošnjaka", prenela je danas sarajevska Muslimanska informativna agencija (MINA).

Sednici je predsedavao reis ul ulema Mustafa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Cerić, a prisustvovali su glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu zbog zločina počinjenih nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Takođe, sednici su prisustvovali i predsednik BANU iz Novog Pazara Ferid Muhić, profesor Mevlud Dudić, koji je rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, jednog u Srbiji koji nije dobio akreditaciju, i drugi.

BANU je osnovana 9. juna u Novom Pazaru i ima 21 člana, ali i dvojno sedište - u Novom Pazaru, gde je predsednik Ferid Muhić, i u Sarajevu gde je predsednik Muhamed Filipović.

Senat je na jučerašnjoj sednici odlučio da izradu "Manifesta Bošnjaka" poveri predsedniku BANU Muhamedu Filipoviću, ali i prihvatio predlog da se u prvoj polovini marta naredne godine održi inauguracija BANU u Sarajevu.

Između ostalog, Senat je odlučio i da organizuje međunarodne naučne skupove - povodom stogodišnjice Balkanskih ratova (1912-2012) i o bosanskom jeziku, kao i da raspiše konkurs za izradu izveštaja o stanju nacije Bošnjaka.

Odlučeno je i da se raspiše konkurs za izradu mape bošnjačke kulturne baštine, prenosi MINA.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.