Auto vesti

Izvor: Blic, 06.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto vesti

Austrijski eko-terenac

Prototip malog, futuristički dizajniranog terenca najavljuje buduće projekte austrijske kompanije „Magna Štajer", koja je jedno vreme slovila kao veoma zainteresovana za ulaganje u „Zastavu". Da li bi se u Kragujevcu proizvodilo nešto slično teško je reći, ali da „MILA alpin" (Magna Innovation Lightweight Auto) privlači pažnju ne samo izgledom već i primenjenom tehnikom - nema sumnje.

Pogon je stalni na sva četiri točka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a Austrijanci tvrde da „MILA alpin" s lakoćom savladava čak i uspone od 45 stepeni. Unutrašnja konfiguracija podrazumeva tri sedišta u prvom i jedno (!) u drugom redu. Hibridni sistem čine elektromotor i agregat koji sagoreva komprimovani prirodni gas.

Stižu novi „Mercedesovi" dizeli

Tokom jeseni debitovaće potpuno nova generacija „Mercedesovih" četvorocilindričnih motora, radne zapremine 2,2 litra. Emisija štetnih gasova ispunjava Evro 5 norme, a za sada su najavljene tri verzije koje će imati maksimalnu snagu 136, 170 i 204 konja.

Novi dizel će se prvo primeniti u C klasi, a potom i u drugim modelima nemačke fabrike. Prosečna potrošnja najjače verzije deklarisana je na samo 5,4 litra evrodizela na 100 kilometara pređenog puta, čime se „mercedes C" svrstava u najekonomičnije limuzine srednje klase na svetskom tržištu.

Unapređenje „fokusovih" voznih karakteristika

„Ford fokus" je jedan od najstabilnijih i najupravljivijih automobila niže srednje klase, ali to ne znači da se na tom polju ne može napraviti još neki pomak. Upravo o tome govori ponuda nemačke firme „Ajbah", koja se specijalizovala za unapređenje sistema oslanjanja.

Ugradnjom seta opruga „pro-strit-S", „ford fokus" se može spustiti za 20 do 70 milimetara, a ponuđen je i čitav niz takozvanih distancijala kojima se proširuje trag točkova u željenoj meri. Nemački tjuneri, naravno, imaju sve neophodne sertifikate za primenu njihove sportske opreme u svakodnevnom saobraćaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.