Лидери Г7: Повећаваћемо цену руског рата, Украјина може да рачуна на подршку

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 08:34

Лидери Г7: Повећаваћемо цену руског рата, Украјина може да рачуна на подршку

Лидери Г7 су на састанку са председником Украјине Володимиром Зеленским поручили да украјинска влада и њен народ могу да рачунају на подршку Г7 колико год да је потребно, а да ће они наставити да повећавају „цену руског рата“. Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky Како су навели у саопштењу, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << објављеном у суботу, на дан када се обележавају две године од почетка рата у Украјини, састали су се са Зеленским како би потврдили „непоколебљиву подршку Украјини“ и поздравили „храброст и отпорност украјинског народа, који се неуморно бори за слободу и демократску будућност Украјине“
Поручили су и да су убеђени да могу да обезбеде да народ Украјине победи у борби за своју будућност и помогне у стварању свеобухватног, праведног и трајног мира.
„Наставићемо да повећавамо цену руског рата, деградирамо руске изворе прихода и ометамо њене напоре да изгради своју ратну машину, као што су показали наши недавно одобрени пакети санкција“, навели су лидери Г7.
Они су додали да су посвећени потпуној примени и спровођењу санкција према Русији и усвајању нових мера по потреби. Лидери Г7 навели су да, у блиској сарадњи са трећим земљама, настављају да се супротстављају свим покушајима да се избегну и заобиђу санкције и мере контроле извоза и упозорили да ће увести додатне санкције компанијама и појединцима у трећим земљама који помажу Русији да набави оружје или кључне сировине за оружје, као и да ће увести санкције „онима који помажу Русији да набави алате и другу опрему која помаже руској производњи оружја или војно-индустријском развоју“.
Истакли су и да ће наставити да врше „значајан притисак“ на руске приходе од енергије и других производа и да предузимају кораке како би пооштрили поштовање и спровођење ограничења цене нафте.
Лидери Г7 су нагласили да подржавају Украјину да добије компензацију за „губитак, повреде и штету које су последица руске агресије“.
„Поново потврђујемо да ће, у складу са нашим правним системима, руска суверена имовина у нашим јурисдикцијама остати непокретна све док Русија не плати штету коју је нанела Украјини“, навели су лидери Г7.
Поручили су да ће појачати безбедносну помоћ Кијеву и повећати капацитете за производњу и испоруку, како би помогли Украјини,као и да ће јој помоћи да испуни своје финансијске потребе.
Русију су позвали да хитно прекине рат и „потпуно и безусловно повуче своје војне снаге са међународно признате територије Украјине“, а све земље да поштују међународно право и „ни на који начин не потврђују или одобравају покушаје Русије да стекне територију силом“. Истовремено су одали почаст „изузетној храбрости (руског опозиционог политичара) Алексеја Наваљног“ и поручили да су уз његову супругу, децу и вољене, а руску владу позвали да у потпуности разјасни околности његове смрти.
Од руске владе затражили су и да ослободи све „неправедно притворене затворенике и да „заустави прогон политичке опозиције и систематску репресију над правима и слободама Руса“.
„Док Украјина улази у трећу годину овог немилосрдног рата, њена влада и њен народ могу да рачунају на подршку Г7 колико год је потребно“, закључили су лидери Г7.
Rjabkov: Postavljanje nuklearnog oružja u svemiru tehnički neisplativo

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лидери Г7: Повећаваћемо цену руског рата, Украјина може да рачуна на подршку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.