Г7: Продужење, пуна имплементација и проширење уговора о црноморском житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 08:43

Г7: Продужење, пуна имплементација и проширење уговора о црноморском житу

Група седам (Г7) економски најразвијенијих замаља позвала је данас на „продужење, пуну имплементацију и проширење“ уговора о извоз украјинских житарица из лука у Црном мору, саопштили су министри пољопривреде те групе. Фото: Pixabay/ID 41330 Претходни договор је био постигнут уз посредовање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Уједињених нација и Турске и потписан у Истанбулу прошлог јула, омогућавајући Украјини да извози више од 27 милиона тона житарица из неколико својих црноморских лука, подсећа Ројтерс.
Русија је, међутим, најавила да неће дозволити наставак договора после 18. маја, јер списак захтева званичне Москве којима би био олакшан извоз руских житарица и ђубрива није задовољен.
У саопштењу након дводневног састанка у Мијазакију у Јапану, министри пољопривреде Г7 „препознали су значај“ споразума и поручили да „снажно подржавају продужетак, пуну имплементацију и проширење (Црноморске иницијативе за извоз житарица)“.
„Осуђујемо покушаје Русије да користи храну као средство за дестабилизације и као оруђе геополитичке принуде и понављамо нашу посвећеност деловању у солидарности и подршци онима који су највише погођени“, наводи се у саопштењу Г7.
Lavrov u ponedeljak u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Guterešom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Г7: Продужење, пуна имплементација и проширење уговора о црноморском житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.