Еврозона: Стопа инфлације у априлу 7,0 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Maj.2023, 13:35

Еврозона: Стопа инфлације у априлу 7,0 одсто

Према прелиминарним подацима, годишња стопа инфлације у еврозони у априлу је износила 7,0 одсто, што је повећање од 0,1 одсто у односу на претходни месец, саопштио је данас Евростат. Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich Стопа базне инфлације је у априлу успорила раст, али и даље се држи на високом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нивоу од 5,6 одсто у односу на исти месец прошле године, преноси АП.
Цене хране су у априлу порасле за 13,6 одсто, што је нешто мање од мартовских 15,5 одсто, док је цена енергије повећана за 2,5 одсто.
Успорен раст цена хране је добра вест, али стручњаци сматрају да је то делимично варљива последица методологије, док их брине висока базна инфлација. Америчка агенција оцењује да ће ови прелиминарни резултати подстаћи Европску централну банку (ЕЦБ) да у четвртак повећа референтну каматну стопу за 25 или 50 базних поена.
Економисти Дојче Банк и банке Уникредит сматрају да је повећање за 25 базних поена реалнија опција.
Циљ ЕЦБ да инфлацију у еврозони сузбије на 2,0 одсто је и даље далеко, оцењује АП.
Аналитичари прогнозирају да ће и амерички ФЕД у среду повећати референтну каматну стопу за 25 базних поена.
Rusija će ponovo kupovati strane valute za svoje devizne rezerve

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Еврозона: Стопа инфлације у априлу 7,0 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.