Аустралија: Стопа инфлације у првом кварталу опала на 7,0 одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 09:59

Аустралија: Стопа инфлације у првом кварталу опала на 7,0 одсто

Годишња стопа инфлације у Аустралији у првом кварталу 2023. године износи 7,0 одсто, а у односу на претходне процене она је виша за 0,1 одсто. Фото: Pixabay/pattyjansen Инфлација је опала са рекордних 7,8 одсто у четвртом кварталу прошле године, што је представљало рекордну инфлацију у више >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од 30 година, објавио је данас Завод за статистику Аустралије (АБС).
У првом кварталу ове године је повећана стопа инфлације у области транспорта (4,3 одсто у односу на 8,0 одсто из првог квартала 2022. године), становања (9,8 одсто у односу на 10,7 одсто), опремања (6,7 одсто у односу на 8,4 одсто) и рекреације (8,6 одсто у односу на 9,0 одсто).
Стопа инфлације је остала на стабилном нивоу за алкохол и дуван (4,4 одсто), као и за храну и безалкохолна пића (8,0 одсто).
Цене су повећане у области здравства (5,3 одсто у односу на 3,8 одсто), као и у осигурању и финансијским услугама (6,5 одсто у односу на 5,0 одсто).
Индекс потрошачких цена (ЦПИ) за први квартал 2023. године износи 1,4 одсто, што је узроковано растом трошкова за медицинске услуге, високо образовање, гас и друга горива које се користе у домаћиниствима, као и за празнична путовања у оквиру граница Аустралије.
Najveća plata na Starom gradu 141.082 dinara, najmanja u Bojniku 54.729 dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Аустралија: Стопа инфлације у првом кварталу опала на 7,0 одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.