Годину дана од земљотреса у Турској у којем је погинуло више од 53.000 људи

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2024, 12:30

Годину дана од земљотреса у Турској у којем је погинуло више од 53.000 људи

У Турској ће данас бити одржано низ комеморативних скупова поводом годину дана од разорног земљотреса у којем је погинуло више од 53.000 људи. Фото: Танјуг/AP Photo/Metin Yoksu Председник Реџеп Тајип Ердоган биће у Кахраманмарасу, где је био епицентар земљотреса, како би прегледао радове >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на обнови града и изгардњи смештаја за хиљаде људи који живе у шаторима и монтажним контејнерима након што су изгубили куће.
Ердоган ће предати кључеве обновљених кућа преживелима, а потом ће током недеље обићи и друге градове који су пре годину дана погођени разорним земљотресом, преноси АП.
„Наш народ је успешно прошао овај болан и историјски испит“, написао је Ердоган у објави на друштвеним мрежама. Провинција Хатај, која се налази између Средоземног мора и границе са Сиријом, била је најтеже погођена земљотресом.
У Антакији, главном граду те провинције, маса се сукобила са полицијом док су званичници долазили на комеморацију.
Градоначелник Лутфу Саваш дочекан је скандирањем којим се позива да поднесе оставку, а министар здравља Фахретин Коџа био је извиждан док је држао говор, наводи АП. Након минута ћутања у 4.17 ујутру, када је пре годину дана дошло до земљотреса, у реку су бачени каранфили.
Школе су данас затворене у многим турским провинцијама погођеним земљотресом. У разорном земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је 6. фебруара 2023. погодио југ Турске, а осетио се и у пограничном делу Сирије, у Турској је погинуло више од 53.000, а у Сирији око 6.000 људи.
SAD: Razočarani smo što Mađarska blokira glasanje o članstvu Švedske u NATO

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Годину дана од земљотреса у Турској у којем је погинуло више од 53.000 људи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.