Турска ове године очекује 50,59 милијарди евра прихода од туризма

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 11:50

Турска ове године очекује 50,59 милијарди евра прихода од туризма

Турска ове године очекује 50,59 милијарде евра прихода од туризма, што би помогло турској економији да се полако опорави од последица разорног земљореса у фебруару. Фото: Танјуг/Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP „Турска је атрактивна дестинација због пада вредности турске лире и због инфлације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на европским тржиштима, посебно у Великој Британији“, сматра шеф одбора за туризам у летовалишту Мармарис, Али Кирли.
Очекивања су велика, пошто приходи од туризма представљају 10 одсто турског БДП-а, а у 2022. години је у сектору смештаја и услуга везаних за храну радило око 1,7 милиона људи, односно 5 одсто свих запослених у Турској, преноси Ројтерс.
Опоравак турског туризма је за сада спор, пошто подаци показују да је након земљотреса број посета Истанбулу на две ноћи пао за 31 одсто у односу на исти период 2019. године, наводи агенција ФорвардКиз (Форwард Кеyс). Поред страха од новог земљотреса, туристе спутавају и председнички и парламентарни избори који ће у Турској бити одржани 14. маја, тако да стручњаци за туризам очекују значајнији раст посета тек након тог периода.
Бројке из популарних турских ресорта буде наду, пошто је број туриста у летовалишту Анталија у марту порастао за 54 одсто у односу на исти период прошле године.
Предњаче туристи из Русије, а следе Немци и Британци. Турску је у 2022. посетило 44,56 милиона људи, што представља скок за 80 одсто у односу на претходну годину, али то је је још мање у односу на 2019. годину, када је ту земљу посетило 45,06 милиона људи,
Klijenti Kredi Suis u prvom kvartalu povukli 62,5 milijarde evra iz te banke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска ове године очекује 50,59 милијарди евра прихода од туризма се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.