Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2022, 20:04

50 милиона за систем управљања комуналним отпадом за шест општина у Војводини

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине на основу спроведеног јавног конкурса за доделу бесповратних средстава из буџета Аутономне покрајине Војводине у 2022. години за финансирање и суфинансирање израде техничке документације и изградње трансфер >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << станица и рециклажних дворишта са циљем унапређења система управљања комуналним отпадом определио је средства за шест општина. Foto: PrtSc/balkangreenenergynews Општи циљ јавног конкурса је подршка јединицама локалне самоуправе на територији Аутономне покрајине Војводине у реализацији пројеката из области заштите животне средине и одрживог развоја – унапређење система управљања комуналним отпадом. Програм интегрисаног управљања комуналним отпадом хемикалијама и биоцидним производима.
Укупан износ планираних средстава за доделу по овом јавном конкурсу је 50.000.000,00 динара. Конкурс је спроведен у шест општина: Ади, Бечеjу, Новој Црњи, Апатину, Суботици, Бачком Петровацу и Жабљу.
Свечано потписивање уговора одржаће почетком децембра у згради Покрајинске владе
Због све већих количина и штетности по околину, отпад се сматра једним од најзначајнијих еколошких проблема савременог света. Човек је својим активностима одлучујући чинилац у промени животне средине. Комунални чврсти отпад по дефиницији укључује отпад из домаћинства као и други отпад који је због своје природе и састава сличан отпаду из домаћинства. С обзиром да већину комуналног отпада чини отпад настао у домаћинствима, његово генерисање је повезано са стилом живота.
Foto: balkangreenenergynews.com За управљање чврстим комуналним отпадом главну одговорност има локална власт. То је комплексан задатак, који захтева одговарајуће организационе капацитете и сарадњу између бројних заинтересованих страна у приватном и јавном сектору. Приликом израде плана управљања комуналним отпадом потребно је обезбедити активно учешће јавности у свим фазама доношења одлука и у процесу усвајања докумената, сагласно принципима Архуске конвенције. Локални план управљања отпадом мора бити усаглашен са Националном стратегијом управљања отпадом Републике Србије.
Foto: balkangreeenenergynews.com КОМДЕЛ је направио и пројекцију цена основних комуналних услуга у региону Западног Балкана на бази процене реалне куповне моћи становништва. Пројекција говори да би цене требало да се повећају 70 одсто у наредних три до пет година.
Bez zadržavanja na rampama auto-puteva

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак 50 милиона за систем управљања комуналним отпадом за шест општина у Војводини се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.