Прерађивачки сектор индустрије Србије порастао за 5,4 одсто у односу на 2023.

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Mar.2024, 08:45

Прерађивачки сектор индустрије Србије порастао за 5,4 одсто у односу на 2023.

Прерађивачки сектор индустрије Србије, који од свих сектора делатности има највеће учешће у укупном робном извозу од 86,2 одсто, остварио је током 2023. године извоз вредан 24.675,8 милиона евра с међугодишњим растом од 5,4 одсто, наводи се у тексту под називом Технолошко реструктурирање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << робног извоза Србије. Foto: Pixabay/mohamed_hassan Покривеност увоза извозом овог сектора износила је 93,5 одсто, што је, уз 2017. годину када је извоз покривао 93,9 одсто увоза, досад најбољи резултат, напомиње се у поменутим анализама које су заједнички објавили Економски институт и Привредна комора Србије.
Како се наводи, упркос екстерним потешкоћама робни извоз Србије лане је додатно увећан, а резултат потиче из производног сектора, који одолева вишеструкој глобалној кризи и континуираном смањењу обима нових наруџби, захваљујући, пре свега, страним инвеститорима који увећавају и унапређују производне капацитете.
Ово је и нова потврда раније хипотезе да динамичан раст прерађивачке индустрије Србије од 2015. дугује технолошки знатно сложенијој и квалитетнијој производњи.
У документу се наводи да прерађивачка индустрија Србије на троцифреном нивоу највећу покривеност увоза извозом, где је вишеструко премашује, бележи када је реч о производњи оружја и муниције (652,6 одсто), затим делова за моторна возила и моторе (502,7) и намештаја (360,2).
На другој страни највећа увозна зависност евидентирана је у производњи продуката коксовања и вештачких влакана.
Шест грана прерађивачког сектора је током прошле године реализовало извоз вреднији од једне милијарде евра, а то се пре свега односи на производњу делова за моторна возила и моторе (2,55 милијарди евра), електромотора и опреме за дистрибуцију (1,82 млрд) и производа од гуме (1,19 млрд).
Ове три наведене гране су истовремено реализовале и највећи позитиван салдо у размени са иностранством.
Након њих следе производња машина опште намене (1,03 милијарде), племенитих и осталих обојених метала (1,02 милијарде) и производа од пластике (1,01 милијарда).
У документу се наводи да је суфицит у производњи делова за моторна возила и моторе премашује две милијарде евра (2,04), док је у производњи електромотора и опреме за дистрибуцију и производа од гуме суфицит износио 849,1 и 765,0 милиона евра.
Firma Tesla ispala sa liste 10 najvrednijih američkih kompanija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прерађивачки сектор индустрије Србије порастао за 5,4 одсто у односу на 2023. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.