ТТФ: Цена гаса опет пала, на 36 евра за мегават-сат

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 15:54

ТТФ: Цена гаса опет пала, на 36 евра за мегават-сат

Цена природног гаса на холандској берзи ТТФ и даље пада, а јунски фјучерси се на почетку ове недеље продају по цени од 36 евра за мегават-сат. Фото: Pixabay/David Mark У првој недељи маја је цена гаса опала за 5,1 одсто, а тренд смањења цена се наставља.Највећа цена гаса на берзи ТТФ је забележена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у августу, када је она достигла 339 евра за мегават-сат.
Од половине децембра се цена фјучерса гаса налази у константном паду.
Обим трговине природним гасом у Европи ипак није толико велики као што је уобичајено у ово доба године, пошто инвеститори оклевају, верујући да ће цене гаса и даље падати, преноси Блумберг.
„Неки очекују да ће цена природног гаса пасти на само 10 евра за мегават-сат, односно за 70 одсто у односу на садашњи ниво“, сматра стручњак европске енергетске компаније МЕТ Холдинг, Клаус Рајниш.
Ако се то уопше деси, „неће потрајати дуго“, додао је он.
Тржиште је и даље веома осетљиво, а евентуални нагли раст потрошње гаса у индустрији у комбинацији са порастом потражње азијских земаља за гасом је ризичан.
Аналитичари Голдман Сакс групе и Бостон Консалтинг групе сматрају да је под одређеним околностима могуће да се цена гаса поново попне на ниво изнад 100 евра за мегават-сат.
SAD istražuju kriptoberzu Bajnens zbog mogućeg zaobilaženja sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ТТФ: Цена гаса опет пала, на 36 евра за мегават-сат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.