Више од 33 милиона сајбер напада на мобилне уређаје

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 09:12

Више од 33 милиона сајбер напада на мобилне уређаје

Компанија „Касперски” је током 2023. године анализирала број сајбер напада на мобилне телефоне који је достигао скоро 33,8 милиона широм света, што је више од 50 одсто у односу на претходну годину. Фото: Unsplash/glvrdru Најчешћа претња мобилним уређајима је рекламни софтвер, који чине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 40,8 одсто свих откривених претњи. У Србији је такође забележен велики број напада у 2023. години.
Компанија је објавила је годишњу анализу у којој се истиче пораст безбедносних ризика по мобилне уређаје, услед развоја злонамерних мобилних алатки и технологија.
Према мишљењу експерата, приметан је тренд раста напада на мобилне уређаје.
Само у 2023. години, број глобалних напада порастао је на 33.790.599, што је скок од скоро 52 одсто у поређењу са 22.255.956 напада забележених 2022. године. Највећи број напада забележен је у Немачкој са 513.441, а у Србији је забележено 11.883, док је број незабележених напада сигурно много већи.
Најчешћа претња мобилним уређајима био је адваре, врста софтвера који приказује нежељене (и понекад иритантне) поп-уп рекламе, које чине 40,8 одсто свих откривених претњи. Што се тиче банкарских тројанаца, након што се претходне године дуплирао, број инсталационих пакета пао је на 153.682 забележених напада.
Истовремено, број напада преко мобилних банкарских апликација није се значајније мењао.
Li Ming: Ziđin značajno doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Више од 33 милиона сајбер напада на мобилне уређаје се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.