Хелез: БиХ ће бити 33. чланица НАТО савеза

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 15:57

Хелез: БиХ ће бити 33. чланица НАТО савеза

Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез изјавио је у обраћању студентима Одсека сигурносних и мировних студија и Одсека политологије на Факултету политичких наука у Сарајеву да ће БиХ постати 33. држава чланица НАТО савеза. Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys Хелез је рекао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да чланство у Северноатлантском савезу (НАТО) и Европској унији нема алтернативу. У сложеним политичким и сигурносним околностима какве владају у Европи, али и свету, само НАТО може понудити ефикасни безбедносни кишобран за све грађане БиХ, рекао је Хлез.
Република Српска се противи прикључењу БиХ НАТО савезу, што је више пута до сада истакао председник Српске Милорад Додик и указао да без њихове сагласности то неће бити могуће.
„Чврсто верујем да велика већина наших грађана подржава вредности које можемо очувати чланством у НАТО-у. За то су се већ деклариаала надлежна политичка тела државе. Финска је постала 31. чланица, а Шведска је тренутно на чекању. Уверен сам да ћемо ми бити 33. чланица НАТО“, казао је Хелез, пренео је сарајевски портал Клиx.
Он је уверен да ће у целој земљи ипак превладати политика која у првом реду има интерес целокупног становнишва БиХ. Хелеза су на Факултету политичких наука дочекали декан Сеад Турчало, продекан за наставу Елвис Фејзић, шеф Одсека сигурносних и мировних студија Мирза Смајић и шеф Одсека политологије Елмир Садиковић.
Саговорници су се, наводи се, сложили да је заједнички интерес да међусобна сарадња буде даље проширена те да би посебно могла доћи до изражаја при формирању будућег војног колеџа у БиХ, за који постоји интерес како у земљи тако и у иностранству.
У уводном излагању, Хелез је представио актуелне изазове с којима се данас суочавају Министарство одбране и Оружане снаге БиХ. Посебно је говорио и о бројним међународним сусретима у којима је учествовао као министар одбране, али и као заменик председатеља Савета министара БиХ, нагласивши значај савезништва са Сједињеним Америчким Државама.
Истакао је важност успешног изгласавања повећаног војног буџета и подигнут материјални стандард припадника Оружаних снага БиХ, приведен је, казао је, крају пројекат нове врло савремене војне униформе за Оружане снаге БиХ, као и додатне набавке америчких хеликоптера.
Као главне безбедносне ризике, додаје се, Хелез је поменуо рат у Украјини и кибернетичке и хибридне претње према БиХ.
Putin čestitao Dan pobede liderima ZND, narodima Gruzije, Moldavije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хелез: БиХ ће бити 33. чланица НАТО савеза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.