Финска постала 31. чланица НАТО-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Apr.2023, 09:49

Финска постала 31. чланица НАТО-а

Председник Саули Нинисто каже да улазак његове државе у aлијансу није усмерен ни против кога, али из Москве поручују да је ширење западног војног савеза напад на безбедност и националне интересе Русије. Фото: Танјуг/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert Догодило се оно што је до пре неколико година >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << било готово незамисливо. Финска је и формално постала 31. чланица НАТО-а. Симболично, на своју 74. годишњицу, Северноатлантска алијанса je готово удвостручила дужину границе с Русијом.
Улазак Финске у НАТО није усмерен ни против једне земље, изјавио је јуче председник Финске Саули Нинисто у саопштењу. Поводом приступања своје земље алијанси: „Ера војног несврставања у нашој историји је завршена. Почиње ново доба.
”Москва је јуче поручилa да се овим чином ситуација погоршава. Да је ширење НАТО-а напад на безбедност и националне интересе Русије.
„Пажљиво ћемо пратити дешавања у Финској и видети како ће северноатлантски блок користити територију Финске. У вези с размештањем оружја, система и инфраструктуре у близини наше границе, потенцијално представљајући претњу за нас”, рекао је Песков. Додао да ће мере бити предузимане у складу с тим.
Према његовим речима, ситуација око Финске је суштински различита од ситуације у Украјини: „Прво, Финска никад није била антируска и нисмо имали никаквих спорова са Финском.
”Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је јуче да алијанса неће распоредити трупе у Финској без пристанка те земље.
Председник Нинисто обећао је да Финска неће мењати темеље или циљеве своје спољне и безбедносне политике уласком у НАТО. Да и даље остаје стабилна и предвидљива нордијска земља која тежи мирном решавању спорова.
Најзначајнији допринос Финске заједничком одвраћању и одбрани НАТО-а биће у обезбеђивању и одбрани наше сопствене територије. Изјавио је председник Нинисто, убрзо након што је шеф дипломатије Пека Хависто јуче у Бриселу предао америчком државном секретару Ентонију Блинкену документ о приступању те земље Северноатлантској алијанси.
Finska potpisala dokument o ulasku u NATO – pretposlednji korak do članstva

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Финска постала 31. чланица НАТО-а се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.