Тодоровић: У септембру можда и преко 30 степени, али је крај правих летњих врућина

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Sep.2023, 09:45

Тодоровић: У септембру можда и преко 30 степени, али је крај правих летњих врућина

У септембру можемо очекивати температуре преко 30 степени целзијусових, али са са правим летњим врућинама је завршено, пошто смо метеоролошки ушли у јесен, изјавио је метеоролог Недељко Тодоровић. Фото: Градске инфо Он је истакао да нас до краја месеца очекује топло време, али >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да, иако сада имамо дневне високе температуре, то не пада толико тешко пошто су у септембру ноћи и јутра свежији и другачији је утисак.
„Очекују нас освежења 14. и 15. септембра, са падом температуре до 5 степени. Следећа температурна освежења нас очекују око 19. септембра“, рекао је Тодоровић за Тањуг.
Објаснио је да је 30 степени целзујусових у септембру није исто као у јуну, пошто је тада сунце на максималној висини. Он је додао да се временске прилике не поклапају са астрономским због осунчавања.
Коментаришући невреме и штету проузроковану суперћелијском олујом која је била активна у току летњих месеци, Тодоровић је истакао да је тај термин познат одавно, али није било заступљен у медијима.
Рекао је да једноћелијске олује имају животни век око 50 минута, док суперћелијске могу трајати од неколико сати до једног дана, и носе са собом јак ветар и временске непогоде.
„Код нас те пијавице достижу брзину до 200 километара на сат, што је за Америку уобичајено.
Последње невреме у Београду није било пропраћено пијавицом, али је невреме у Бачкој имало пијавицу што потврђују и снимци са лица места“, рекао је Тодоровић.
Истакао је да у току 2022. године није било забележених случајева пијавица на простору Србије, док се 2021. године једна догодила на планини Тари.
Тодоровић је, такође, подсетио да је у 2014. години било доста суперћелијских олуја са појавом пијавица на територији Србије и региона.
U Srbiji danas sunčano i toplo, najviše do 31 stepen

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тодоровић: У септембру можда и преко 30 степени, али је крај правих летњих врућина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.