НБС: БДП порастао за 3,8%, индустријска производња за 6,9%

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 09:25

НБС: БДП порастао за 3,8%, индустријска производња за 6,9%

Реални раст бруто домаћег производа (БДП) у четвртом тромесечју прошле године износио је 3,8 одсто међугодишње, док је у целој 2023. посматрано као збир четири тромесечја реални раст био 2,5 одсто, што је у складу с претходно датом проценом, објавила је Народна банка Србије позивајући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се на податке Републичког завода за статистику. Фото: Wikimedia Commons/Fred Romero Индустријска производња је у јануару ове године порасла за 6,9 одсто међугодишње, при чему је расту највише допринео раст у секторима прерађивачке индустрије и енергетике од 6,7 одсто и 11,7 одсто међугодишње.
У рударству је забележен мањи пад активности, минус 1,1 одсто међугодишње, а у прерађивачкој индустрији је раст производње остварен у више од половине области, прецизније у 16 од 24 области.
Највећи допринос расту дали су производња хране, рачунара и електронских производа, као и осталих саобраћајних средстава и металних производа, док је смањење забележено у производњи машина и опреме и деривата нафте.
Када је реч о промету у трговини на мало, он је у јануару био реално већи за 4,1 одсто у односу на јануар 2023. године, а добри резултати забележени су и у туризму пошто је број долазака туриста у првом месецу ове године био већи за 8,3 одсто, а број ноћења за 3,9 одсто међугодишње.
Што се запослености тиче, према подацима Анкете о радној снази, стопа незапослености је у четвртом тромесечју 2023. остала на једноцифреном нивоу и износила 9,1 одсто, што је, међугодишње посматрано, ниже за 0,3 процентна поена.
Истовремено, стопа запослености је износила 50,5 одсто и била је већа за 1,3 процентна поена у односу на четврто тромесечје 2022. године.
Srednji kurs dinara za evro 117,1695 dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС: БДП порастао за 3,8%, индустријска производња за 6,9% се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.