Добит ЕПС у првом кварталу 294 милиона евра, највећа у последњих пет година

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 12:41

Добит ЕПС у првом кварталу 294 милиона евра, највећа у последњих пет година

Финансијски резултат „Електропривреде Србије“ (ЕПС) у првом кварталу 2023. вишеструко је надмашио планове, пошто је нето добит износила 34,5 милијарди динара, односно близу 294 милиона евра, саопштио је данас ЕПС. Фото: PrtSc/ЕПС Наведено је да је ово најбољи резултат ЕПС у последњих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пет година.
Остварена нето добит већа је око 3,5 пута него у периоду од јануара до марта 2021, 2020, 2019. и 2018. године, када се кретала између 10,5 и девет милијарди динара.
У прилог чињеници да је за само годину дана преокренут тренд у пословању, из ЕПС су навели податак да је компанија у истом периоду лане имала губитак од скоро 30 милијарди динара.
Пословни успех, објашњавају из ЕПС-а, резултат је повећане производње, добити од извоза електричне енергије и смањења трошкова. Наводе да је у производним капацитетима ЕПС-а произведено 9,74 милијарди киловат сати електричне енергије, што је за 17 одсто више него од јануара до марта прошле године.
Додају да су стабилна производња, повољни хидролошки услови и добро планирање омогућили су да ЕПС продаје вишкове електричне енергије на берзи и слободном тржишту, па профит од извоза од јануара до марта износи 51 милион евра, док је прошле године ЕПС морао да увози енергију по високим ценама.
Када је реч о пословним расходима, наводе да су они у првом кварталу ове године мањи за око 20 милијарди динара него што је планирано, од чега су само трошкови увоза угља мањи за 8,4 милијарде динара. Набавка гаса коштала је 3,4 милијарде динара мање, набавка течних горива милијарду и по мање, услуге ЕМС-а су биле мање за око 1,4 милијарде, док је набавка електричне енергије коштала мање за 0,8 милијарди динара.
Трошкови одржавања мањи су за милијарду динара а остали пословни расходи за 3,7 милијарди динара него што је било планирано за период од јануара до марта.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Добит ЕПС у првом кварталу 294 милиона евра, највећа у последњих пет година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.