Српски празник у Њујорку – Дан српског наслеђа обележаваће се сваког 26. фебруара

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 16:25

Српски празник у Њујорку – Дан српског наслеђа обележаваће се сваког 26. фебруара

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс прогласио је 26. фебруар за Дан српског наслеђа у Њујорку, а промовисан је јуче свечаним подизањем застава Србије и САД на Менхетну . Фото: Војводина уживо У видео прилогу погледајте како је прослевљен први Дан српског наслеђа у Њујорку:   >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<







View this post on Instagram

















 
A post shared by Vojvodina uživo (@vojvodinauzivo.rs)


Канцеларија градоначелника издала је прокламацију у знак уважавања представника српске нације који су, како је наведено, заједно са генерацијама имиграната из читавог света прешле океан тражећи нове слободе и прилике.
“Изузетно сам поносан што водим град са динамичном српском заједницом која је деценијама давала огроман допринос социјалном, културном и економском животу нашег града”, наведено је у тексту прокламације. Ститинудесети градоначелник Њујорка рекао је да му је велико задовољство да заједно са генералним конзулом подигне заставу Србије славећи српско културно наслеђе.
Подсећајући да води град од 8.8 милиона становника, који има и највећи број различитих националности у САД, Адамс је додао да слављење различитости јача град. Фото: X mreža Serbia in New York “Биће то одлична прилика да сваки Њујорчанин продуби разумевање и знања о српској култури и солидарно стане уз своју браћу и сестре из југоисточне Европе”,наводи се у тексту. “Ова прокламација градоначелника Адамса представља израз дубоког поштовања српско-америчких односа и препознавања историјског доприноса српске заједнице укупном социјалном, економском и културном профилу града Њујорка”, навели су у Генералном конзулату Србије у Њујорку.
У делу Објаве подсећа се на историју Србије, на тешке борбе против Отоманског царства као и на Берлински конгрес 1878. као прекретницу у независности Србије на међународној сцени. Фото: Serbia in New York X mreža Подсећамо да се српска застава вијорила на јарболу Беле куће 28. јула 1918. године када је тадашњи председник САД Вудроу Вилсон задивљен војничким стоицизмом, хероизмом и жртвом српског народа, наредио да се на Белој кући завијори наша застава. Овим поводом организована је свечаност на којој је Вилсон упутио поруку, која је прочитана у црквама широм Америке, а објављена је и у већини новина, у којој хвали херојство Срба, и позива Американце да на месним богослужењима искажу саосећање. За велико поштовање Срба, заслужан је Михајло Пупин, кога је Краљевина Србија именовала за почасног конзула у САД 1912. године. Након Првог светског рата Пупин је био не само изузетно поштована личност у научним круговима већ је захваљујући личном познанству са председником САД Вудро Вилсоном имао утицај и на политичке одлуке.
Српска застава, а потом и Француска биле су једине две заставе које су се икада вијориле на Белој кућу у америчкој историји. Јучерашњој церемонији у Њујорку присуствовали су бројни градски званичници, као и представници Српске православне цркве, дипломатског кора и српске дијаспоре. Поред генералног конзула и градоначелника, на скупу ће говорити и надлежни функционери њујоршке администрације и истакнути представници српске заједнице.
Овај догађај ће увеличати и представници КУД “Опанчићи”, извођењем традиционалних српских песама и игара.
Na ceremoniji u Njujorku podignuta zastava Srbije povodom Dana srpskog nasleđa (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Српски празник у Њујорку – Дан српског наслеђа обележаваће се сваког 26. фебруара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.