Коначни резултати избора у Црној Гори неће бити до 26. јуна, а када ће не зна се

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jun.2023, 12:00

Коначни резултати избора у Црној Гори неће бити до 26. јуна, а када ће не зна се

Коначни резултати ванредних парламентарних избора у Црној Гори неће бити саопштени законском року, до 26. јуна, а председник Државне изборне комисије (ДИК) Никола Мугоша каже да је главни разлог то што су поједини учесници избора чекали последње рокове да предају све приговоре >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и то углавном поштом. Фото: Танјуг/AP Photo/Risto Bozovic „Имајући у виду динамику подношења приговора на рад општинских изборних комисија и ДИК-а сад са сигурношћу можемо закључити да 26. нећемо имати још увек утврђене коначне резултате избора“, казао је Мугоша и додаје да то није кривица изборне администрације.
Како преноси портал РТЦГ, ту није крај роковима и процедурама, јер учесници избора имају право да се на одлуке ДИК-а жале Уставном суду. Иако је било најава до сада је на адресу овог суда стигла само жалба једног бирача о којој ће се судије, како је саопштено, изјаснити сутра.
Од тога када ће и колико жалби стићи Уставном суду зависиће и датум проглашења коначних резултата ових избора, каже Мугоша, али је сигурно да на то нећемо чекати месецима, као што је био случај са изборима у Главном граду.
„Са самим датумом не би лицитирао, јер зависи од више фактора, тако да се не може проценити тачан датум. Само за разлику од те ситуације ми имамо функционалан Уставни суд и суд који има квором за рад и одлучивање“, наглашава Мугоша. Тек када се Уставни суд изјасни на све жалбе на изборни процес, ДИК ће моћи да прогласи коначне резултате. А онда теку нови рокови и то 15 дана за конституисање Скупштине.
Од тог момента шеф државе има мјесец да обави консултације са парламентарним партијама, након чега предлаже мандатара који у року од 90 дана треба да састави кабинет и програм рада будуће извршне власти.
U Čikagu operisan dečak ranjen u OŠ „Vladislav Ribnikar”

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Коначни резултати избора у Црној Гори неће бити до 26. јуна, а када ће не зна се се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.