Фрагојанис: Традиционално јаке везе, у Србији 250 грчких компанија

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Feb.2024, 13:19

Фрагојанис: Традиционално јаке везе, у Србији 250 грчких компанија

Заменик министра спољних послова Грчке Костас Фрагојанис изјавио је данас да између Србије и Грчке већ постоје традиционално јаке везе и да су даншњи сусрети организовани у циљу да се настави и ојача сарадња две земље на припремама за специјализовану изложбу Експо 2027. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Страхиња Аћимовић Он је на српско-грчком пословном форуму који се одржава у Палати Србија у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Владе Грчке Киријакоса Мицотакиса навео да је у овом тернутку у Србији активно 250 компанија из Грчке које запошљавају преко 1.000 људи.
„Организација данашњих Б2Б састанака има високи циљ, а то је да се припреми Експо 2027, али говоримо и о једном ширем пољу сарадње између Србије и Грчке“, рекао је он. Фрагојанис је додао да су у Србији данас присутни представници из Грчке из свих сектора који могу допринети суштински сарадњи са компанијама из Србије у успешном остварењу Експа 2027, прецизирајући да су присутни представници највећих грчких банака, компанија које долазе из сектора инфраструктуре, енергије као и станоградње.
Он је подсетио да су грчки привредници још од 17. и 18. века били активни у Земуну, Нишу и Београду када је реч о зачинима, говедарству, а пловили су и Дунавом и одакле су долазили до Јадранског мора.
„Оваква интензивна сарадња тада није могла да буде развијена да нису биле развијене већ и јаке везе поштовања и сарадње како међу привредницима, тако и оних који су на челу државе“, рекао је Фрагојанис. Он је нагласио да се данас тако добре везе две државе потврђују, али радиће се и на томе да се оне ојачају и прошире.
Данашњи Српско-грчки пословни форум је организовала Привредна комора Србије уз подршку Амбасаде Грчке у Београду а присуствују представнции више од 200 компанија, од којих је 125 српских, а грчких 76. У привредној делегацији Грчке преовлађују компаније из енергетике, грађевинарства, прерађивачке индустрије али и некретнина и банкарског сектора.
Прошлогодишња спољнотрговинска размена двеју земаља, према подацима Републичког завода за статистику, износила је 792,3 милиона евра.
Vučić: Srbija i Grčka su uvek podržavale teritorijalni integritet jedna

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фрагојанис: Традиционално јаке везе, у Србији 250 грчких компанија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.