Село и тврђава Рам: Туристички бисер Србије у ком живи само 250 становника!

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 11:03

Село и тврђава Рам: Туристички бисер Србије у ком живи само 250 становника!

Близина Дунава и Рамске тврђаве учинили су да село Рам, са свега 250 становника, постане све популарније међу туристима. Изнад њега уздиже се брдо рамско-голубачке пешчаре које ових дана пошумљавају новим засадима. Фото: Wikimedia Commons/TheMarinijum Село Рам попут тврђаве стоји вековима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на падини рамско-голубачке пешчаре и чека тренутак за нови процват.
Високе температуре и јака кошава оштећују земљиште, остављајући за собом пустош. Зато је локална самоуправа одлучила да подигне засад од 4.500 садница црног бора и аутохтоних дивљих воћкарица.
Фото: Wikimedia Commons/Ванилица „Заштита од еолске ерозије, заштита од водне ерозије браздатог типа…Користиће доста и за пчеларе јер су у питању аутохтоне дивље воћкарице”, каже Дарко Ивковић, референт за узгој и експлоатацију.
Пошумљавање пешчане дине од 1,7 хектара обезбедиће добар хлад за све већи број туриста којих дневно буде више него становника у селу.
„У задње две године велика је експанзија што се тиче потражње плацева викендица, људи долазе, питају са свих страна и пошто имамо доста планинара који желе да обиђу ове локалитете”, рекао је Горан Гицић из Рама.
Фото: Wikimedia Commons/Ванилица „За воћкарице смо изабрали пут који води ка локалитету Ледерата, како би будући туристи могли кроз један дрворед аутохтоних воћкарица моћи да прођу, да виде како су изгледале. Идеја нам је да сваку воћку обележимо, тако да ће екскурзије и деца која буду долазила моћи да виде како је изгледала дивља крушка”, каже Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште.
Пројекат који доприноси развоју туризма кроз одржавање здраве средине финансирало је Министарство за заштиту животне средине са 700.000, и локална самоуправа са 300.000 динара.
Bogata ostavština za srpsku kulturu: Kolarčeva zadužbina glas sklada, umetničke lepote i snažnih aplauza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Село и тврђава Рам: Туристички бисер Србије у ком живи само 250 становника! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.