Шпанија: Недостатак дежурних на бирачким местима 23. јула због одмора

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 12:31

Шпанија: Недостатак дежурних на бирачким местима 23. јула због одмора

У Шпанији се 23. јула одржавају ванредни парламентарни избори, а због неуобичајеног термина за изборе усред годишњих одмора настао је проблем да се обезбеди ко ће дежурати на бирачким местима. Фото: Pixabay
Шпански премијер Педро Санчез је, након пораза своје Социјалистичке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << партије на регионалним изборима, расписао ванредне парламентарне изборе за 23. јул.

Закон у Шпанији прописује да гласање на свим бирачким местима надзиру по три бирача који су изабрани по принципу лутрије. Гласачи који су изабрани дужни су да проведу 12 сати на бирачком месту, а уколико то одбију прети им новчана казна или годину дана у затвору, пише Политико.
Међутим, упркос претњама казном, надлежни органи имају проблем да нађу људе који ће пратити регуларност избора на бирачким местима. Власти у граду Леону наводе да имају на стотине непопуњених места, а неименована градска званичница рекла је да сви који могу да докажу да су резервисали и платили путовање пре 29. маја, када су избори расписани, нису у обавези да дежурају на изборима.
Проблем је и навести млађе људе да прате изборе због тога што се на изборни дан у Астурији одржава музички фестивал, а више од 200 грађана изабраних путем лутрије је већ купило карте за ту манифестацију.
Гласачима који могу да докажу да не могу да дежурају због здравствених разлога и који раде на изборни дан такође је дозвољено да не дежурају.
„Стигли су нам извештаји да људи одбијају да отворе врата или се крију када полицајци дођу код њих“, рекла је званичница града Леона и истакла да су власти већ почеле да подносе пријаве против људи за које се сумња да избегавају обавезу.
На сличне проблеме наишле су и власти у Сарагоси, Кадизу, као и Сорији, покрајини са најмањим бројем становника, у којој су у неким селима почели да позивају становнике из других градова да дежурају на изборима.
ИФИМЕС: Мицотакису шанса да постане најуспешнији грчки премијер у више деценија

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шпанија: Недостатак дежурних на бирачким местима 23. јула због одмора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.