До сада електронским путем поднето 21.966 захтева за упис деце у вртић

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 10:57

До сада електронским путем поднето 21.966 захтева за упис деце у вртић

Широм Србије од почетка овогодишњег пријављивања до сада поднето је укупно 21.966 захтева за упис деце у 109 предшколске установе путем услуге еВртић на порталу еУправа, а захваљујући тој електронској услузи родитељи не морају да прибављају документацију за вртић, изјавио је министар >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << информисања и телекомуникација Михаило Јовановић. Фото: PrtSc/еУправа Јовановић је за Танјуг навео да је од 2016. године до сада путем услуге еВртић поднето 288.656 пријава, као и да се родитељи најчешће одлучују за такав начин пријаве деце у жељене вртиће.
„Захваљујући овој електронској услузи родитељи не морају да прибављају извод из матичне књиге рођених, податке о пребивалишту и о томе да ли су запослени. Довољно је да уз неколико кликова на порталу еУправа пријаве своје дете у вртић“, рекао је Јовановић.
За београдске предшколске установе од 10. априла до сада родитељи су поднели 6.209 захтева, а Јовановић објашњава да је упис деце у вртиће у главном граду специфичан, јер се обавља искључиво електронским путем. Министар је прецизирао да је пријава за упис деце у београдске вртиће отворена до 12. маја и позвао родитеље да пријављују децу до тог датума.
Говорећи о деци самохраних родитеља и оној која припадају осетљивим социјалним категоријама, Јовановић је навео да и они могу да се пријаве електронским путем, али да је потребно да родитељи поднесу документацију у предшколску установу како би доказали наведени статус.
„Уколико постоји било какав проблем са коришћењем електронске услуге могу се обратити контакт центрима Канцеларије за ИТ и еУправу или предшколским установама у које желе да се упишу, они ће помоћи родитељима да то ураде електронски“, навео је Јовановић.
Јовановић је рекао да ће до краја маја изаћи прелиминарне листе уписане деце у жељене предшколске установе и поновио да је важно да родитељи не морају да иду на шалтере како би набављали потребну документацију за вртиће.
Да би родитељи поднели захтев за упис деце у вртиће неопходно је да буду регистровани на портал е-Управе и пријављени. Потребно је да користе пријаву са најнижим нивоом поузданости, односно корисничким именом и пасвордом, а уколико поседују мобилну апликацију Concent ID или квалификовани електронски сертификат могу да их користе, али није неопходно.
Родитељи чија деца не буду примљена по конкурсу или не буду задовољни одлуком уписне комисије о томе где им је дете распоређено могу да предају жалбе од 5. до 14. јуна, а уписне комисије разматраће жалбе родитеља од 15. до 23. јуна.
Услуга еВртић је намењена родитељима који су држављани Србије, а поједине предшколске установе, међу њима и београдске, пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин.
MUP podseća građane kako da prepoznaju saobraćajnu policiju i izbegnu prevare

Преузмите андроид апликацију.
Чланак До сада електронским путем поднето 21.966 захтева за упис деце у вртић се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.