Очекује се да 21.000 пензионера бесплатно оде у бању

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jan.2024, 20:30

Очекује се да 21.000 пензионера бесплатно оде у бању

Управни одбор Републичког фонда ПИО, донео је одлуку о трошковима рехабилитације пензионера и цени смештаја пратиоца, по установама, по дану боравка, као и одлуку о трошковима финансирања социјалног дијалога и међународних активности. Фото: Градске инфо Финансијским планом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << РФ ПИО за 2024. годину на име друштвеног стандарда корисника пензија планирана су средства у износу од 1,24 милијарде динара, што је за 77 одсто више у односу на претходну годину, потврдили су из пензијског фонда
– Да подсетимо, изменама Закона о ПИО, од 1. јануара 2024. године за друштвени стандард корисника пензија уместо досадашњих 0,10 одсто, издваја се 0,15 процената изворних прихода, што је утицало на овако значајно повећање средстава издвојених за друштвени стандард пензионера. Истовремено и изворни приходи Фонда су повећани у односу на упоредни показатељ претходне године, тако да се у 2024. години издвајају већа средства за све видове друштвеног стандарда, а првенствено за опоравак пензионера у бањама, саопштили су из Фонда ПИО.
За финансирање трошкова рехабилитације пензионера у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издвајају се средства у висини од 85 одсто од укупних средстава, односно 1,05 милијарди динара, док се за остале видове друштвеног стандарда пензионера, односно за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво, солидарну помоћ корисницима пензија и за финансирање развоја социјалног дијалога и међународних активности, издваја преосталих 15 процената, односно 185,58 милиона динара.
Посебном одлуком Управног одбора Фонда, за финансирање новог вида друштвеног стандарда, односно за развој социјалног дијалога и међународне активности, предвиђена су средства у износу од 10 милиона динара. С обзиром на донету одлуку о трошковима рехабилитације, корисници пензија могу да очекују да ће Фонд ПИО ускоро расписати оглас за подношење пријава за упућивање на бесплатну рехабилитацију. Имајући у виду опредељена средства и просечне цене у бањским лечилиштима за ову годину, процењује се да ће на бесплатан опоравак у неку од бања Србије по овогодишњем конкурсу отићи више од 21.000 пензионера, што је највећи број до сада.
Подсећамо да је изменама и допунама правилника о друштвеном стандарду корисника пензија, који је ступио на снагу 30. децембра 2023. године, предвиђено да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица, а који буде упућен на бесплатну рехабилитацију.
Фонд је, пре наведених измена, финансирао трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад, тако да ће захваљујући овим изменама бити обухваћен већи број корисника којима је неопходан пратилац, како би могли да користе право на бесплатан опоравак у некој од бања Србије.
Патријарх Порфирије за Божић на Косову и Метохији

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Очекује се да 21.000 пензионера бесплатно оде у бању се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.