Јовановић: До краја 2025. године 99 одсто села у Србији имаће брзи интернет

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 12:51

Јовановић: До краја 2025. године 99 одсто села у Србији имаће брзи интернет

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић најавио је да ће до краја 2025. године 99 одсто села у Србији имати брзи интернет. Фото: Танјуг/Раде Прелић Он је за Тањуг рекао да је увођење брзог интернета у руралне средине један од најважнијих пројеката министарства >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у наредном периоду, јер како је нагласио, у 21. веку без интернета је тешко замислити живот.
Министар је навео да је у овом тренутку 105 села широм Србије већ добило брзи интернет, па тако за сада више од 55.000 грађана може да користи све дигиталне садржаје. „Циљ нам је да у првој фази дођемо до 700 села, да изградимо преко 4.700 километара оптичке инфраструктуре и да на тај начин покријемо и преко 730 издвојених одељења основних школа“, рекао је он.
Према речима Јовановића, када 99 одсто села буде покривено брзим интернетом значи да ће ту услугу користити 120.000 домаћинстава.
„Брзи интернет представља једну врсту инфраструктуре, као што је изградња путева или канализација. То је инфраструктура која може да приволи мештане да остану у својим селима и да покрену свој бизнис“, рекао је Јовановић.
Постојање брзог интернета као универзалне услуге у руралним срединама, према речима министра, битно је и због коришћења услуге електронске управе, али и за покретање бизниса и електронске трговине у малим местима, које онда омогућавају мештанима да покрену сопствене бизнисе и остану у селима.
Према речима Јовановића, увођење брзог интернета утиче и на раст друштвеног производа, а подаци Светске банке показују да се са сваких 10 одсто повећања ширења интернета у руралним пределима, повећава раст друштвеног производа од 1,3 до 1,4 одсто. Јовановић је нагласио и да је увођење брзог интернета значајно и због тога што ће у свим селима где се он уводи чак и најмање издвојено одељење основних школа добити брзи интернет и деца од првог до четвртог разреда у тим школама онда имају могућност коришћења дигиталних садржаја, електронског дневника и додатних дигиталних канала.
Министар је подсетио и да је у 2023. завршен пројекат Повезане школе и да су све основне и средње школе повезане на интернет.
„Више од 3.800 локација основних и средњих школа се налази на интернету. У 21. веку веома значајно је да сви наши ђаци имају могућност приступа брзом интернету, као и дигиталном садржају и уџбеницима, као и коришћењу електронског дневника“, рекао је он.
Јовановић је најавио да ће ресорно министарство у наредном периоду с Министарством просвете радити на даљој набавци рачунарске опреме и информатичких кабинета и дигиталних учионица и да је у плану да сви наставници, професори и сви ђаци у основним и средњим школама имају заједничку платформу са дигиталним садржајем. „Такође, оно што је битно увођењем брзог интернета у селима, мештани добијају могућност коришћења и праћења телевизије, спортских и културних канала, као и филмова. То је све разлог зашто интензивно радимо на његовом увођењу“, рекао је министар.
Cene dizela jeftinija za dinar, a benzina nepromenjena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јовановић: До краја 2025. године 99 одсто села у Србији имаће брзи интернет се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.