Спољнотрговинска размена Србије у 2023. била 65,491 милијарду евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Feb.2024, 09:09

Спољнотрговинска размена Србије у 2023. била 65,491 милијарду евра

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар – децембар била је 65,491 милијарду евра, што је за 1,7 одсто мање у односу на исти период претходне године, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС). Фото: Unsplash/Unsplash+ Према подацима РЗС трговинска размена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у доларима у том периоду порасла је за 0,8 одсто и износи 70,772 милијарди.
Извоз робе, изражен у еврима, имао је вредност од 28,631 милијарди евра што чини раст од 3,7 одсто у поређењу са истим периодом претходне године, док је увоз робе имао је вредност од 36,859 милијарди евра што представља смањење од 5,5 проценат у односу на исти период прошле године.
Извоз робе, изражен у доларима, вредео је 30,934 милијарди што чини раст од 6,5 одсто у односу на исти период претходне године, док је увезено робе у вредности од 39,837 милијарди долара, што је за 3,2 одсто мање него у истом периоду претходне године. Дефицит Србије изражен у доларима износи 8,902 милијарди што чини смањење од 26,4 одсто у односу на исти период претходне године, док изражен у еврима, дефицит износи 8,227 милијарди, што је смањење од 27,9 процената у поређењу са истим периодом претходне године.
Покривеност увоза извозом је 77,7 одсто и већа је од покривености у истом периоду претходне године, када је износила 70,6 процента. Главни спољнотрговински партнери Србије по питању извоза су Немачка, Босна и Херцеговина, Италија, Мађарска и Румунија, док су главни партнери када је реч о увозу Немачка, Кина, Италија, Турска и Русија. Наш други по важности партнер јесу земље ЦЕФТА, са којима имамо суфицит у размени од 2,939 милијарди долара, који је резултат углавном извоза електричне енергије, житарица и производа од њих, нафте и нафтних деривата, пића и друмских возила.
Посматрано регионално, највеће учешће у извозу Србије имао је регион Војводине са 33,4 одсто, следи Београдски регион са 24,2 процената, регион Шумадије и Западне Србије са 20,8 процената, регион Јужне и Источне Србије са 19,4 одсто, а око 2,3 процената извоза је неразврстано по територијама.
Izvoz škotskog viskija pao za petinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Спољнотрговинска размена Србије у 2023. била 65,491 милијарду евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.