Започела манифестација „Дани Николе Тесле 2023“ широм Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 14:30

Започела манифестација „Дани Николе Тесле 2023“ широм Србије

Манифестација „Дани Николе Тесле 2023“ започела је данас на више локација у Србији. Манифестацију организује Теслина научна фондација из Америке (ТНФ) у част 10. јула, рођендана славног српског научника. Фото: Pixabay/Branimir Lambaša
Ове године, у плану је постављање две нове Теслине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бисте – једне у шабачком научном парку, а друге у Средњој техничкој школи у Сремској Митровици.

Како је најављено, у манастиру Шишатовац служиће се помен Теслином сестрићу Петронију Трбојевићу који је за живота био везан за овај манастир на Фрушкој гори и ту је и сахрањен. Такође, у манастиру Петковица служиће се помен Георгини-Ђуки, мајци нашег научника, од које је, како организатори манифестације истичу, наследио проналазачки дар.
Оснивач ТНФ Никола Лончар подсетио је да фондација овакве манифестације организује од 2010. године у САД, а од 2013. и у Србији.
Како каже, приказивање Тесле у свету један је од највећих задатака српског народа.
„У Шапцу, где је научни парк, чак је дошла екипа из Америке. Када су сазнали за тако нешто, желели су да се упознају са тим и виде како то функционише. Желимо да прикажемо све што је најлепше у Србији, али желимо исто и да наши сарадници из разних земаља који долазе овде прикажу то најлепше што они имају“, рекао је Лончар.
Један од таквих је и професор Амстердамске гимназије Јадранко Даниловић, који тамо предаје већ 25 година. Како каже, за његове ученике, којих је преко хиљаду, Никола Тесла је велика инспирација.
„Наша улога је у томе да ми приближимо странце нама, да променимо мало негативну слику о нама, да заинтересујемо, да инспиришемо, да мотивишемо ђаке да уђу у Теслино коло. Ко сме – тај може, ко се не боји – тај иде напред“, истакао је Даниловић.
Професор Даниловић навео је и да су „Ракетни клуб Тесла“ и „Иновативни клуб Тесла“ сада део званичног школског предмета за талентовану децу у Холандији.
Посебан гост на обележавању „Дана Николе Тесле“ у Београду био је последњи живи члан „српске седморке“ која је учествовала у мисији слетања човека на Месец Аполо – Дејвид Вујић. Како је рекао, у сваком могућем погледу, види се допринос који је Никола Тесла имао за науку и развој индустрије у Сједињеним Америчким Државама. „Тесла је један од највећих научника свих времена. Њега сам увек сматрао оцем 21. века. Мало људи зна колико је астонаута посебно истицало Теслин допринос за успех мисије Аполо“, навео је Вујић.
Манифестација „Дани Николе Тесле 2023“ трајаће до уторка 11. јула.
Организовање Експа 2027. историјски успех Србије

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Започела манифестација „Дани Николе Тесле 2023“ широм Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.