Већа запосленост у 2023. напунила државну касу

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 08:35

Већа запосленост у 2023. напунила државну касу

Већа запосленост напунила је државну касу у првих пет месеци, закључује се на основу управо објављених података Министарства финансија. Фото: Pixabay/Belgrade_City У првих пет месеци ове године остварен је дефицит републичког буџета у износу од 34,8 милијарди динара, што је боље од буџетског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << плана за 84,3 милијарди, с обзиром на то да је планиран дефицит од 119,1 милијарду динара.
Јавни дуг на крају маја износио је 51,4 одсто бруто домаћег производа, а држава је била задужена 35,521 милијарду евра.
Приходи су остварени у износу од 718,3 милијарди динара, а расходи су извршени у износу од 753,1 милијарду динара. У мају је остварен дефицит од 0,8 милијарди динара.
Пре неколико дана и председник државе Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали говорили су о добром стању јавних финансија, потенцирајући да има новца за нове мере подршке младима и повећање плата и пензија. Иван Николић, директор за научноистраживачки развој у Економском институту у Београду, каже да се из података за пет месеци види да је буџет у равнотежи. То није било планирано, односно био је предвиђен већи дефицит.
Објашњава да је порез на доходак грађана за пет месеци већи 23,7 одсто и да је то главни извор повећања прихода.
Супротно томе, ПДВ као најиздашнији приход буџета увећан је само 3,6 одсто номинално, а 10,4 процента реално је нижи.
Tviter preti da će tužiti kompaniju Meta zbog nove platforme Treds

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Већа запосленост у 2023. напунила државну касу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.