Почео приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“ у Батајници

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 11:32

Почео приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“ у Батајници

Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“ почео је данас на војном аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић“, у Батајници, поводом Дана Војске Србије, а присуствује и председник Србије Александар Вучић. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Приказу „Гранит 2023“ присуствују и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << премијер Мађарске Виктор Орбан, чланови Владе Србије, највише војно руководство и представници верских заједница.
Српска војска спремна је да покаже све што поседује ВС и МО, а грађани су пре свечаног дефилеа могли да виде све што поседује ВС.
Пред почетка вежбе, интонирана је државна химна, а представници почасне Гарде предали су рапорт поредседнику Вучићу, који је обишао њене припаднике уз егзирцир.
Ангажовано је више од 5.000 припадника МО и ВС, више од 2.300 средстава наоружана и војне опреме и више од 60 ваздухоплова.
Приказано је најсаверемније наоружање и војна опрема којом су опремељене јединице ВС, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.
Приказ Гранит 2023 обухвата летачки програм, вертикалне маневре специјалних јединица, ваздухопловну ватрену подршку, блиску ваздушну борбу, дефиле припадника специјалних јединица, налет ваздухопловног ешалона и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме.
У летачком делу програма између осталог наступиће авиони и хеликоптери „МиГ-29“, „Орао“, „Ласта“, „Ми-35“, „Х-145М“ и „Ми-17“, а биће приказани и противваздухопловни ракетни системи „ФК-3“ и „Панцир“, противавионски самоходни артиљеријско- ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи „Корнет“, борбена оклопна возила „Милош“, „Лазар-3“ и „Хамер“, самоходна топ- хаубица 155 мм НОРА, самоходни вишецевни лансер ракета „Огањ“, као и савремена оптоелектронска средства. Посетиоци ће имати прилику да виде дефиле припадника специјалних јединица, који су опремљени најсавременијим наоружањем и војном опремом.
Капије војног аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ отворене су за све грађане од девет до 15 часова, а најатрактивнији део програма почеће у 11 часова.
Улазак на војни аеродром је омогућен из три правца – главни улаз на војни аеродром „Пуковник- пилот Миленко Павловић“, улаз у Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“, као и улаз на аеродром из правца Нове Пазове.
Дан ВС обележава 23. априла у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
Mojsilović: Vojska Srbije ne može se danas porediti čak ni sa prošlom godinom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почео приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“ у Батајници се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.