Плате у Немачкој прошле године смањене за четири одсто у односу на 2021.

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 14:21

Плате у Немачкој прошле године смањене за четири одсто у односу на 2021.

У 2022. години, у Немачкој је измерен највећи пад реалних плата у току једне године, откако се од 2008. води статистика индекса зарада. Фото: Танјуг/AP Photo/Martin Meissner Према подацима Савезног завода за статистику (Дестатис), реалне зараде у Немачкој су у протеклој години пале у просеку >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за четири одсто у односу на 2021. годину, чиме је настављен тренд пада у последње две године кризе.
У складу са кретањем номиналних зарада, пад је за 0,9 процентних поена већи од очекиваног, а потрошачке цене су порасле за 6,9 одсто у 2022. години, наводи се у саопштењу Дестатис-а.
Номиналне плате у Немачкој су у 2022. у просеку порасле за 2,6 одсто у односу на претходну годину, а повећање је 0,9 процентних поена слабије од очекиваног. Док је у 2020. години на смањење зарада утицала пандемија коронавируса и веће коришћење скраћеног радног времена у различитим областим, у 2021. години, а посебно у 2022. години, раст номиналних зарада прогутала је висока инфлација, односно пораст цена робе широке потрошње.
IFO: Sve manje kompanija u Nemačkoj planira povećanje cena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Плате у Немачкој прошле године смањене за четири одсто у односу на 2021. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.