Евростат: У ЕУ у 2021. је 11 одсто деце било изложено материјалном ускраћивању

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 14:12

Евростат: У ЕУ у 2021. је 11 одсто деце било изложено материјалном ускраћивању

У ЕУ у 2021. години је 11 одсто деце патило од материјалне депривације, односно ускраћивања, а кључни фактори су структура домаћинства и ниво образовања родитеља, саопштио је данас Евростат. Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias Како је наведено, у 2021. години је 39 одсто деце родитеља са ниским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << образовањем искусило материјалну депривацију, док је само 4 одсто деце родитеља са вишим нивоом образовања било у истој ситуацији.
У десет ЕУ земаља је више од 50 одсто деце родитеља са ниским образовањем патило од материјалне депривације, а највећи проценат деце у тешкој материјалној ситуацији је забележен у Румунији (85 одсто), Бугарској (83 одсто) и Мађарској (78 одсто). Најмање деце из домаћинстава са ниским образовањем је патило од материјалне депривације у Пољској (9 одсто) и Немачкој и Естонији (по 16 одсто).
У домаћинствима у којима су родитељи имали више образовање највећи удео сиромашне деце је забележен у Грчкој (16 одсто), Бугарској (12 одсто) и на Кипру(10 одсто). Најнижи удео деце које пате од материјалне депривације у домаћинствима са терцијалним образовањем је забележен у Словенији (око 0 одсто) и Чешкој, Шведској и Пољској (по 1 одсто).
Према ЕУРОСТАТ-у, материјална депривација деце млађе од 16 година се одређује у односу на 17 критеријума, међу којима су поседовање нове одеће, два пара ципела, приступачност свежег воћа и поврћа на дневном нивоу, приступачност књига или школских екскурзија.
Ако су забележени недостаци у најмање 3 од 17 критеријума, сматра се да је дете материјално депривирано.
Klijenti Kredi Suis u prvom kvartalu povukli 62,5 milijarde evra iz te banke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Евростат: У ЕУ у 2021. је 11 одсто деце било изложено материјалном ускраћивању се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.