У концепт дуалног образовања улаже се 2,34 милиона евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 16:36

У концепт дуалног образовања улаже се 2,34 милиона евра

Регионални челенџ фонд (РЧФ) данас је, на свечаној церемонији, доделио 2,34 милиона евра бесповратних средстава за куповину опреме и инфраструктурне радове, као и обуку запослених за пет најуспешнијих конзорцијума образовних институција из Србије, које блиско сарађују са компанијама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на јачању стручног и дуалног образовања, Фото: Танјуг/Јадранка Илић Из Србије је изабрано пет конзорцијума са 29 компанија, три високошколске и две средњошколске образовне институције, који су конкурисали на Други јавни позив Фонда, за који је било 123 пријава из шест економија Западног Балкана, укључујући 19 из Србије.
Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије (ПКС) Михаило Весовић је рекао да је једна од најважнијих ствари за које се Комора бори, стварање јаке везе између образовног система и привреде.
„Образовни систем треба да производи кадрове који су способни да се што пре укључе и да раде на модерним и актуелним технологијама. То је потреба бизниса. Овакав пројекат за Србију и српску привреду је изузетно значајан пошто представља конкретну помоћ и подршку ка ономо што нам је циљ“, рекао је Весовић.
Како је објаснио, Србија је једина земља у региону која је успела да усвоји закон о дуалном образовању, као и да обезбеди могућности да он функционише.
„РЧФ је подршка концепту дуалног образовања, али, такође, и моделу неформалног образовања. Овиме је омогућено да школе и факултети имају врхунску опрему, и да у конзорцијуму кроз рад са компанијама практично спремају ђаке и студенте да буду спремни и оспособљени да раде на најновијим технологијама“, објаснио је Весовић.
Он је рекао да је изузетно битно за све земље Западног Балкана економија привлачења страних инвестиција, које могу да убрзају економски развој целог региона.
„Пет конзорцијума је изабрано, и јако је важно да у оквиру тих конзорцијума имамо чак 29 компанија, три високо школске образовне иснтитуције, као и две средњошколске“, рекао је Весовић. Он је позвао школе факултете и компаније да заједнички, као конзорцијуми да од 22. маја пријављују своје нове пројекте.
Шеф Одељења за развојну сарадњу из амбасаде Немачке у Србији Кристијан Шилинг је објаснио да је ово један од најбитнијих пројеката за њих.
„Успели смо да направимо једиствени алат који ће у овом пројекту окупљати школе, универзитете и компаније. Овај пројекат је јединствен из разлога што обухвата и окупља квалификовану радну снагу. Помоћу њега ће радна снага бити квалификована за различите послове који су потребни за локалне и интернационалне компаније“, рекао је Шилинг.
Како је објаснио, пројекат генерише велике интересе, а немачка Влада је определила за њега још додатних 7,63 милиона евра у сарадњи са пријатељима из Швајцарске.
Координатор РЧФ пројекта из Коморског инвестиционионог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6) Балша Ћулафић је рекао да је регионални фонд за изазове финансијски механизам осмишљен да усаврши стручно образовање, посебно код младих.
„РЧФ финансира Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) преко Немачке развојне банке (КфW) у износу од 65,5 милиона евра, а суфинансира швајцарска Влада посредством Швајцарске развојне агенције“, објансио је Ћулафић.
Он је рекао да је повод данашње свечаности додела уговора за конзорцијуме чији су пројекти одабрани за финансирање.
„Од укупно 19 пријављених одабрано је пет пројеката, а укупан фонд предвиђен за њих износи 2,34 милиона евра. Овај пројекат ће помоћи младима да развијају специфичне и стручне вештине“, рекао је он. Морамо се прилагођавати променама на тржишту рада, објашњава Ћулафић.
„Овај пројекат покрива све детаље који су до сада показали велики јаз између система образовања и потреба тржишта“, рекао је он.
Образовне институције које ће учествовати у пројекту финансирања су Академија техничко васпитачких струковних студија из Ниша, Факултет техничких наука из Чачка, Машинско-саобраћајна школа из Чачка, Машински факултет Универзитета у Нишу, као и Саобраћано-техничка школа из Земуна.
Пројекат РЧФ финансира Савезно министартво за економску сарадњу и развој (БМЗ) преко Немачке развојне банке (КFW).
Главни партнери у имплементацији су Коморски инвестициони форум (WБ6ЦИФ) и Привредна комора Србије, а пројекат кофинансира и Швајцарска међународна развојна сарадња (СДЦ).
Od danas u svim školama prisustvo policije,po dva policajca u školama u Beogradu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У концепт дуалног образовања улаже се 2,34 милиона евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.