Мемић: Девизни прилив Србије од туризма до краја октобра 2,09 милијарди евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 15:42

Мемић: Девизни прилив Србије од туризма до краја октобра 2,09 милијарди евра

Србија је у првих 10 месеци 2023. године остварила девизни прилив од туризма у износу од 2,09 милијарди евра, за 4,0 одсто више него 2022, што је одличан резултат, изјавио је министар туризма и омладине Хусеин Мемић и навео да је министарство које води лане доста урадило на унапређењу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << друштвеног живота младих у Србији, обезбедило новац за четири омладинска центра и помогло изградњу 10 канцеларија за младе. Фото: Танјуг/Ирфан Личина „Туризам у Србији се налази на узлазној путањи. Лањским девизним приливом смо надмашили до тада рекордну 2022. што показује да се наш туризам од короне опоравио много брже него што се очекивало. Постигнути резултат није случајан и последица је великог улагања у ову област, у инфраструктуру, ауто-путеве, брзе саобраћајнице, повезивање дестинација“, рекао је Мемић за Тањуг.
За очекивати је да у приливу од иностраних гостију све више учествују Кинези, пошто је кинеско тржиште према оцени министра Мемића, највеће растуће инострано тржиште за нас.
Из Кине је, навео је он, 2019. године забележено највише долазака туриста у Србију а доласци посетилаца из ове далеке земље опет постају бројни, па је у октобру број кинеских туриста повећан за 362 одсто. „Томе је допринело и успостављање авионских линија са Кином а планирају се још две, за Шангај и Гванџоу. Наша држава је доста радила на привлачењу кинеских туриста, кроз активности председника државе и премијерке, ја сам два пута био у Кини, у Тјенђину, Пекингу и провинцији Шандонг где сам разговарао са разним туроператерима а неки су већ почели да нуде Србију као жељену дестинацију“, навео је он.
Према његовим речима развоју туризма у Србији допринели су и ваучери за одмор у Србији за шта је и ове године издвојен новац, па пријављивање за најновију туру почиње 15. јануара, при чему је њихова вредност повећана са 5.000 на 10.000 динара, а лимит примања грађана који имају право на овај вид субвенционисаног одмора, подигнут са 70.000 на 80.000 динара.
Ефекат досадашње примене ваучера министар је илустровао податком о повећању путовања домаћих туриста за 57 одсто, од увођења ове мере субвенционисаног одмора у Србији.
Говорећи о најзначајнијим пројектима у туризму истакао је да је реч о пројектима у Горњем и Доњем Подунављу, започетим 2022. године, од којих су неки и при крају реализације. „Наутички туризам је код нас последњих година био запостављен, сада радимо две марине и то у Голупцу и на Сребрном језеру, а у Доњем Милановцу ћемо проширити међународно пристаниште. Волели бисмо да целим Дунавским сливом дође доста крузера, да људи могу ту да стану, да изађу на лепе пешачке стазе и зато радимо ове стазе у Новом Саду, спортско-рекреативне стазе у Ковину, у Голупцу“, истакао је он.
То ће, указао је, допринети да осим што се Дунавом поносимо зато што је најлепши и на једном месту најдубљи на току кроз нашу земљу, он бити приступачан и за све који њиме плове, јер ће имати где и да стану, прошетају, боље виде Србију.
Туристички бум је последњих година, према речима министра Мемића, доживео и његов родни Нови Пазар, где каже долази викендом и сваки пут види пуно паркираних аутобуса који превозе туристе.
„Доста смо уложили у Нови Пазар, 56 милиона динара за обнову Алтун-алем џамије, интензивно се ради на усвајању студије о саобраћају, а после тога ће се радити пројекат целе старе чаршије. Дали смо и новац за реконструкцију дома у Сопоћанима, за цркву Света Варвара, која је такође велика новооткривена туристичка атракција“, рекао је он.
Када је реч о омладини, као другом делу његовог министарског ресора, Мемић је навео да је прошле године доста урађено на обогаћивању друштвеног живота младих у Србији. Додељен је новац за изградњу и реконструкцију четири омладинска центра у Сомбору, Суботици, Нишу и Новом Пазару, при чему је у Новом Пазару реч о гринфилд инвестицији, а у три остала три града ће се радити реконструкција.
„Радили смо доста и на програмима менталног здравља младих. На конференцији одржаној овде у Новом Пазару, обавезали смо 10 општина да заједно са нама раде на имплементацији програма везаних за ментално здравље. Издвојили смо велики новац за те пројекте, одговорили на страхоте које су нас задесиле у Дубони и Малом Орашју“, рекао је министар Мемић и најавио да ће и ове године фокус бити на менталном здрављу младих.
Навео је да је лане помогнута и изградња 10 канцеларија за младе, од којих се већина налази на Косову и Метохији.
Momirović: Tokom Ekspa milioni ljudi će posetiti Srbiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мемић: Девизни прилив Србије од туризма до краја октобра 2,09 милијарди евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.