Неизвесност вратила цену злата изнад 2.000 долара

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 08:44

Неизвесност вратила цену злата изнад 2.000 долара

Цене злата су и даље високе, а племенити метал је ове недеље поново премашио границу од 2.000 долара по унци (у петак је вредност злата по унци било 2.021 долар). Фото: Unsplash/pokmer Злато се иначе сматра не нарочито исплативом, али врло сигурном инвестицијом и заштитом од инфлације у неизвесним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << временима, а посебно му иду у прилог садашње прилике у Сједињеним Државама.
С једне стране, тржишта очекују да ће америчке Федералне резерве (Фед) мање агресивно подићи каматне стопе због страха од рецесије, или да евентуално почну да их снижавају, што ствара услове када тражња за златом обично расте.
С друге стране, Фед-ово ублажавање каматних стопа могло би поново да подстакне инфлацију, што би још једном повећало привлачност улагања у злато.
Тржишта су очигледно све ове будуће ризике уградила у већу потражњу, а самим тим и више цене за племенити метал. Поскупљењу злата је ове недеље допринела и одлука ОПЕК-а да смањи количину испумпане нафте.
Мајски састанак Федералних резерви тако ће бити пресудан за будуће кретање цена жутог метала. Уколико би америчка централна банка престала да повећава каматне стопе због успоравања локалне економије, цене злата би могле да порасту на ниво до 2.075 долара по унци, процењују аналитичари.
Међутим, ако Фед одлучи да поново подигне каматне стопе за 25 базних поена (3. маја) на основу повољнијих података о запошљавању у Сједињеним Државама, цене злата ће вероватно поново пасти испод 2.000 долара по унци.
Cene jagnjećeg i prasećeg pečenja gotovo se izjednačile

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Неизвесност вратила цену злата изнад 2.000 долара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.