Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 15:38

130 година Основне школе "Петар Николић" у Самаилима код Краљева

Пре тачно 130 година Основна школа у Самаилима код Краљева примила је прве ђаке. У години јубилеја сећају се учитеља, наставника и ученика који су дуже од века обликовали успешну сеоску школу.
Да би деца учила у свом селу, мештани Самаила су крајем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 19. века скупили новац и саградили школу. 1893. учитељ Радослав Каримановић овде је дочекао прву генерацију првака. Данас, у Основној школи „Петар Николић" учи 225 ђака.

У ову школу су ишли мој стриц, мој тата, моја баба, мој деда и пносим се због тога зато што сад и ја идем у ову школу”, каже Павле Николић, ученик 5. разреда.
“Лепо је ићи у школу и има мнго наставника и тако”, речи су Петре Секулић, ученица 3. разреда, а њена другарица Лена Мајстроровић додаје:
“Волим другаре, другарице, и тако. - Јел би мењала школу? - Не!”
Дограђена је пре четири деценије, а школско имање простире се на три хектара. У школи су најпоноснији што им, за разлику од многи чак, и градских, не пада број првака.
“Претпошле године смо имали 28, прошле 29, ове године 30 првака, а идуће године имамо неки наговештај да ће нашу школу похађати и преко 35 првака. Сввакако можемо се подичити и нашим ученицима и нашим запосленима”, наводи Милан Генчевић, директор ОШ „Петар Николић" у Самаилама.
“Кад видите да има деце као цвећа и да већ има толико ђака колко има и година ова школа, у наше време када то баш и није чест случај, онда је то и најбољи податак”, сматра академик Матија Бећковић.
Колико је школа успешна доказују и генерације успешних ђака.
“Достојевски је писао да се карактер детета бликује до његове осме године. Вероватно да је и мој карактер овде обликован. Ја се сећам заправо свих тих дивних наставника у учитеља. Све што сам и урадио и постигао дугујем управо тим основним стварима које су кренуле одавде”, наводи Драган Бисенић, новинар и дипломата, бивши ученик школе.
Поред матичне, школа у Самаилима има и три истурена одељења у околним селима - Мрсаћу, Буковици и Лазцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.