Новосадску полицију у почетку чинило 12 полицајаца – ево кога су уклањали са улица и шта су им били задаци

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 09:13

Новосадску полицију у почетку чинило 12 полицајаца – ево кога су уклањали са улица и шта су им били задаци

Нови Сад је средином 18. века био посве другачије место, и није био ни близу мирног места за живот каквог га данас познајемо. Фото: Wikimediacommons/M. Troh Као и у већини пограничних градова, осим оних који су се населили не би ли отпочели нови живот или развили нови посао, било је и оних који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су гледали да профитирају отимајући од других.
Друмски разбојници, хајдуци, скитнице и лопови били су редовна појава у Новом Саду. Неретко се дешавало да овакви ниткови пљачкају путнике по путевима и шумама у околини Новог Сада, али и да упадају у град, где би пустошили домове Новосађана. Што се безбедности тиче, становници Новог Сада су углавном били препуштени сами себи.
Фото: Wikimediacommons/Public domain Управо са тим циљем, одмах по добијању статуса слободног краљевског града 1748. године, у Новом Саду је подигнуто прво губилиште са вешалима, те је запослен први џелат, а формирани су и први органи полиције.
Прве полицајце у граду су чинили капетан, поручник, 12 полицајаца, 4 ноћна стражара, 2 каплара и 4 стражара на коњима (који су се бринули за безбедност у околини града и на њивама). Сви полицајци су били из редова новосадског грађанства и бирани су у службу одлуком Магистрата.
Задужења полиције су била јавни ред и мир, безбедност у граду и околини, као и уклањање проститутки, беспосличара и послуге без господара са улица. Фото: Wikimediacommons/John Beaver Касније, почетком 19. века, наступило је време када је сваки грађанин Новог Сада морао ступити у грађанску милицију и имати униформу. Но, ова служба је више имала парадну улогу, него војну.
Нови Сад све до 1861. године није имао сталну полицију, а тек тада се успоставља одлуком Градског председништва. Како градска каса не би била превише оптерећена новим издацима за полицију, финансирање је преко пореза пребачено на грађане. Том приликом се водило рачуна о имовинском стању грађана који плаћају тај порез, па су они који су имали више имовине плаћали већи порез, они сиромашнији мањи порез, док они који нису имали никакав иметак нису плаћали ништа, јер није било ништа да им се украде, те они и нису имали потребу за полицијом.
Исте године када је формирана стална полиција у граду, утврђена је и једнообразна униформа за све полицијске службенике. На глави су носили тврди полуцилиндар, на којем је стајала повијена бела перјаница од коњског репа. Од оружја, били су опремљени турским кривим сабљама.
Иако су у почетку сви становници Новог Сада били задужени за обезбеђивање поштовања правила понашања, са развојем државног и друштвеног уређења постепено се формирају посебне индивидуалне и колективне структуре задужене за одржавање реда и поштовање закона.
Šta je pokazao prvi popis stanovnika Novog Sada?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадску полицију у почетку чинило 12 полицајаца – ево кога су уклањали са улица и шта су им били задаци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.