Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду, 12. априла у Синагоги

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2023, 07:50

Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду, 12. априла у Синагоги

Академија уметности у Новом Саду и ове године обрадоваће новосадску, али и београдску публику концертом свог Симфонијског оркестра који ће се одржати 12. априла у Синагоги, са почетком у 20 часова. Фото: PrtSc/akademija.uns.ac.rs Оркестар чине студенти Извођачких уметности Департмана музичке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уметности и њихови професори, а којим диригује професор Академије уметности маестро Андреј Бурсаћ.
Несвакидашњи репертоар савремене музике инспирисане традиционалним јапанским инструментима обухватиће светску премијеру дела „Четири етерична комада за кото, шакухачи и гудачки оркестар“ наше композиторке и професорке Академије уметности у Новом Саду Александре Вребалов.
Дело је наруџбина њујоршке културне организације Кyо-Схин-Ан Артс и прво је композиторкино искуство компоновања за кото.
Музика инспирисана не само традиционалном јапанском музиком и њеним инструментима, већ и лично проживљеним искуством успева да ухвати јединствени јапански дух инструмената шакухачи и кото у споју са гудачким оркестром, типичним за западну камерну музику, стварајући осећања лепоте, равнотеже и хармоније. Српску премијеру на концерту у Новом Саду имаће дело госта Академије уметности из Сједињених Америчких Држава, композитора и флаутисте Џејмса Ниораку Шлефера „Кончертанте за шакухачи, кото, виолину и виолончело“.
Осим што је композитор и флаутиста, Џејмс Ниораку Шлефер је и Велики мајстор шакухачија и један од малобројних уметника који није јапанског порекла, а да је стекао то звање.
Кончертанте има основну структуру барокне форме кончерто гросо која подразумева мању групу солиста уз пратњу гудачког оркестра. Кото ће свирати јапанска уметница која живи и ради у Америци, Yоко Реикано Кимура, један од најупечатљивијих уметничких гласова јапанског котоа и шамисена, чија музичка елеганција и версатилни репертоар константно наилазе на одличан пријем критике. Обоје уметника су гости Академије уметности у Новом Саду.
Солисткиња на виолини је Александра Крчмар Ћулибрк, а на виолончелу Кристоф Јан. У завршници концерта, оркестар ће извести „Жар-птицу“ Игора Стравинског чије стваралаштво, а и живот одражавају у потпуности спој западне и источне културе и музике.
Улаз на концерт је слободан само на партеру.
Koncert bendova Rottenness i Gorgatron u SKCNS Fabrika, 19. jun

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду, 12. априла у Синагоги се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.