Усвојено 11 амандмана на извештај ЕП о Србији, Билчик поднео и усмени

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 15:47

Усвојено 11 амандмана на извештај ЕП о Србији, Билчик поднео и усмени

Посланици Европског парламента из група “Зелени-слободна Европа“, “Групе европских партија“, “Групе обнове“, и “Леве групе“, поднели су 11амандмана на извештај ЕП о Србији од 104 тачке који је усвојен на одбору за спољне послове, а у којима су изразили низ забринутости на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << различите теме. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias Поред тога, известиалц ЕП за Србију Владимир Билчик поднео је и усмени амандман, рекавши да “Европски парламент најоштрије осуђује сцену масовних убистава у Србији у мају 2023. године и у знак жалости и солидарности позива на детаљну истрагу“.
Како преноси Јуропијен Вестерн Балканс, усмени амандмани се само у изузетним случајевима могу поднети на разматрање на пленарној седници ЕП пре него што се текст који се разматра стави на гласање.
У име коалиције Зелени-Слободна Европа, посланица Урсула фон дер Лајен поднела је амандман на тачку која говори о “позитивним сигналима о деескалацији тензија“ између Београда и Приштине, и тражила да се у текст извештаја дода да су “примећени поједини позитивни сигнали о деескалацији тензија“, што је, како се наводи у тексту амандмана, “добра база за даљу нормализацију односа Србије и Косова“.
Поред тога, она је амандманом затражила да се у текст извештаја дода да ЕУ “изражава дубоко жаљење због гласа Србије у Савету европских министара да се Косову не дозволи чланство, што је, сматра она, кршење договора из Охрида од 18. марта 2023, као и због бојкота локалних избора на Косову 23. априла који је оркестрирао Београд, и због застрашивања српских опозиционих политичара у овом конексту“.
Аутор извештаја Владимир Билчик, је у име “Групе европских народних партија“ (ППЕ) уложио амандман на тачку која се односи на важност регионалне сарадње о ратним злочинима и несталим лицима, тражећи да се у текст тачке унесе да се “поздравља усвајање Декларације о несталим особама на састанку 2. маја, у контескту дијалога између Београда и Приштине, и позива на њену имплементацију. Позива се на транспарентност и инклузивност у извештајима о имплементацији“.
Он је поред тога затражио да се у извештај дода да је направљен “имајући у виду договор постигнут у Бриселу 27. фебруара и Охридски споразум из 18. марта, као и анекс за иплементацију споразума“. У једном од амандмана тражи се да дода “израз забринутости о случају Електропривреде Србије, у коме су тужитељке премештене са случаја, након што су започеле истрагу о случају корупције.
Поред тога, један од амандмана тражи да се из извештаја уклони реченица: “Поздравља се успостављање радне групе за заштиту новинара унутар кабинета премијерке“.
Један од амандмана тражи да се у извештај дода “израз жаљења о чињеници да високо рангирани чланови српске владе настављају да тривијализују и исмевају случај ‘Савамала’ у јавности, упркос озбиљности кршења владавине права“.
Урсула фон дер Лајен је такође уложила амандман да се у текст извештаја дода да су медији “блиски власти“ главни извор “анти-ЕУ и про-руских наратива у Србији“, и да су “допринели опадању подршке приступању ЕУ јавности у Србији“.
Посланик Емануел Морел је у име “Леве групе“ затражио да се у тексту извештаја “нагласи историјска повезаност и пријатељство који уједињују народе европске уније и српски народ“.
Он је такође затражио да се дода реченица: “Примећује се, уз задовољство, експлицитан захтев српских власти да босански Срби реинтегришу своје представнике у институције БиХ; позива се Србија да настави са радом на снижавању тензија између власти Републике Српске и федералних власти Босне и Херцеговине“.
Премијерки изнети предлози за побољшање положаја пољопривредника

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Усвојено 11 амандмана на извештај ЕП о Србији, Билчик поднео и усмени се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.