Немачкој недостаје више од 100.000 радника: Ово су најтраженији занати

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 09:24

Немачкој недостаје више од 100.000 радника: Ово су најтраженији занати

Немачка, али и већина европских земаља бори се са великим недостатком радне снаге. Фото: Pixabay/picjumbo_com Највећој економији недостаје преко 100.000 радника, а постоји могоћност да се тај број повећа за још 60.000 нових позиција које се односе на уградњу грејања.
Наши људи који живе у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Немачкој углавном се баве физичким пословима. Велики број је запослен у угоститељству, као и здравству. Али за сада најпопуларнији послови Срба у иностранству су: молер, возач, електричар, аутомеханичар, заваривач.
Новина је и да се са новим околностима развија и потреба за новим радним местима. Сада би то дефинитивно могли да буду радници на пословима грејања. Процењује се да ће тражња бити и до 60.000, колико би могло и да се отвори нових радних места.
Милош Турински из Инфостуда одговорио је на питање да ли нам прети нови талас одласка радне снаге у Немачку.
„Немачка ће све учинити да очува своју економију и привреду. То раде и тако што увозе раднике из наше замље и са Балкана. Њима највише одговара ментални склоп наших људи. Поред тога наши људи савршено знају да раде послове који су њима неопходни“, рекао је Турински.
„Од ове године имамо тај нови закон карти шанси који је ступио на снагу и који че омогућити људима да и из Немачке нађу посао. Није, дакле, неопходно да прво ваде дозволе па да одлазе за Немачку него могу и одатле одмах да потраже посао. То је већ знатно олакшање за наше људе који већ могу да направе један талас исељења ове године“, додао је он.
Систем бодовања
„Није само занат, битно је све што њима недостаје. Њима недостају и више квалификоване професије као и ниже квалификоване професије. Битно је да испуњавате неке од услова да бисте нашли посао. Шест бодова је минимум да добијете карту шанси, а сакупљате их тако што сте боравили у Немачкој, имате некога у тој земљи, радно искуство које имате, познавање језика и сличне ствари“, рекао је Турински.
Dolar pada!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачкој недостаје више од 100.000 радника: Ово су најтраженији занати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.