Којих 10 романа су тренутно најпопуларнији у Србији?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 16:02

Којих 10 романа су тренутно најпопуларнији у Србији?

Са топлијим врменом ближе се и годишњи одмори, као и путовања, те се у наредних пар месеци може пронаћи довољно слободног времена за читање. Уколико већ нисте испланирали наслове са којима ће те се упознати овог лета, погледајте листу најпродаванијих књига у досадашњем делу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << године. Фото: Unsplash/Christin Hume По информацијама књижаре „Лагуна“ ових 10 наслова из белетристике су тренутно најтраженије књиге на нашем тржишту.
1. „Атлас – прича Тате Солта“ (Лусинда Рајли, Хари Витакер) Фото: PrtSc/.laguna.rs Ова књига представља завршницу серијала Седам сестара који је широм света продат у преко 50.000.000 примерака.
Једва живог дечака пронађеног у врту своје куће прихватила је једна љубазна породица. Нежан, талентован али прерано сазрео, он проналази срећу у новом дому у окриљу људи који му омогућавају живот о каквом није ни сањао. О својој прошлости, ипак, не проговара ни реч.
Дечак одраста, открива прву љубав, почиње студије на престижном Париском конзерваторијуму… Готово да је заборавио на страхоте од којих је побегао и обећање на које се заветовао. Али целом Европе се шири зло пред којим нико није безбедан. Дубоко у себи зна да ће доћи дан када ће поново да бежи.
2. „Сазвежђе свитаца“ (Мирјана Бобић Мојсиловић) Фото: PrtSc/.laguna.rs Животне приче шесторо јунака овог романа испреплешће се и заувек променити за седамдесет два судбоносна сата. Приморани да погледају животу у очи, мораће или да га пригрле или да заувек остану осујећени у својим тежњама. „Сазвежђе свитаца“ је збирка меланхолије, наде и бурних осећања, која ће вас загрлити чврсто и неће вас пуштати док вам не измами сузу, носталгију, тугу, широк осмех и уздах олакшања. Мирјана Бобић Мојсиловић никада раније није писала овако богатим потезима пера.
3. „Одакле сам била, више нисам“ (Дејан Тиаго-Станковић) Фото: PrtSc/.laguna.rs Овај Роман који је издат у септембру прошле године проглашен је за добитника Награде Европске уније за књижевност.
Тиаго, мајстор пера, после Есторила, летовалишта бурне историје, и каирског врелог Замалека обгрљеног водама Нила, не посустаје у својој географији људских душа дуж осе времена и простора од Атлантика до Медитерана. Одакле сам била, више нисам од наслова па до последње реченице доноси изузетну атмосферу једног посебног града коју стварају његови становници, било да су рођени ту, или придошли, а приповедач се потрудио да ваш дух остане богатији и срце радосније када заклопите странице ове изузетне књиге.
4. „Крвави месец“ (Ју Несбе) Фото: PrtSc/.laguna.rs Тринаести роман у серијалу о Харију Хулеу. Бриљантни детектив се вратио, овога пута са својим истражитељским тимом одметника.
Ангажовани су сви ресурси полиције у Ослу. Нестале су две девојке. Једино што их повезује је забава познатог милијардера и трговца некретнинама на којој су својевремено обе биле. Када пронађе тело једне од њих, полиција примећује необичан „потпис“ убице који наговештава да је то тек почетак његових монструозних намера.
Проналажење несвакидашњег убице захтева несвакидашњег детектива. Али легендарни Хари Хуле је отишао. Након што су га отпустили, преселио се у Лос Анђелес, где намерава да пије до смрти – и на добром је путу да то оствари. У сваком случају, нема намеру да се врати у Осло… све док жена која му је спасила живот не буде у великој опасности. Помоћи ће јој једино ако прихвати необичну понуду приватног детективског ангажмана и врати се у град од којег не може да побегне.
По повратку у Осло, Хари окупља тим састављен од друга из детињства који дилује кокаин, корумпираног полицајца и насмрт болесног психолога. Има десет дана да пронађе убицу. Сат откуцава, а над градом се надвија крвави месец…
5. „Милева Ајнштајн: Теорија туге“ (Славенка Дракулић) Фото: PrtSc/.laguna.rs Славенка Дракулић у овој књизи уводи читаоце у унутрашњи свет ове талентоване и осетљиве жене која се у тренутку болног и понижавајућег распада брака враћа суштинским догађајима свог живота, свом односу са компликованим, непредвидивим и емоционално незрелим мушкарцем и анализира зашто није остварила своје животне снове. То је универзална прича о жени која је у одређеном тренутку морала да бира између личних амбиција и бриге о породици, а потом више није било повратка.
6. „Звезда над празнином“ (Дејан Стојиљковић) Фото: PrtSc/.laguna.rs Добитник Андрићеве награде Дејан Стојиљковић написао је роман о неукротивом генију и мистериозној смрти Бранка Миљковића.
Пратећи последње три године Бранковог живота, са реминисценцијама на његово детињство и ране године, роман се бави трагичном судбином генијалног уметника у вечитом сукобу са светом. Ово је истовремено прича о једној држави и њеној Служби безбедности, али и прича о изузетном појединцу који попут Прометеја доноси човечанству ватру и светлост живота.
Аутор бестселера „Константиново раскршће“ и „Каинов ожиљак“ и сценариста култне серије „Сенке над Балканом“ у овом роману покушава да одговори и на оно суштинско, најважније питање:
Ко је, заиста, био Бранко Миљковић?
7. „Срж“ (Пеђа Обрадовић) Фото: PrtSc/.laguna.rs О овом роману новинара Пеђе Обрадовића, књижевни критичар Марјан Чакаревић написао је следеће:
Срж се може одредити као проза граничног или, можда и прецизније – прекограничног искуства. У прозу граничног искуства спада цео онај корпус дела која сведоче о „гледању смрти у очи”, какве су књиге о рату, сведочанства о великим поморима, или приче о доживљајима појединца, који су, услед ових или оних разлога, ако се тако може рећи, завирили с оне стране стварности.
У свим тим причама суочавање са смрћу јесте ствар тренутка, или кратких одсечака времена, после чега следи осећање ужаса, бола, туге или доживљај епифаније, али живот се, било да је то приказано или само подразумевано, наставља и жели, а понекад и успева да се врати у уобичајене токове. Постоји, међутим, и мањи корпус дела у којима се са смрћу живи, где је свест о њој присутна у свакој речи. Где смрт као да је дошла и ставила ногу у врата. Такав је, рецимо, Естерхазијев Дневник о гуштерачи. Или Кинтсуги тела Сенке Марић. Таква је и књига Срж Пеђе Обрадовића.“
8. „Срећа је пити чај с тобом“ (Мамен Санчес) Фото: PrtSc/.laguna.rs Марија дел Кармен Санчес Перез је шпанска ауторка, новинар и заменик директора шпанског издања магазина „Hello“, који је у власништву њене породице већ три генерације. Овог пута нам доноси идеалну причу за опуштено поподне – пријатна, духовита, без икаквих претензија осим да осигура добар провод.“
Атикус Крафтсмен је млади британски џентлмен који све решава уз шољу чаја. Ради у издавачкој кући која генерацијама припада његовој породици. Једног дана отац тражи од њега да отпутује у Мадрид и угаси мали часопис у коме ради пет веома сложних жена, дубоко очајних при помисли да ће ускоро бити отпуштене. Када Атикус необјашњиво нестане у срцу таме унутрашњости Шпаније, сумња пада на тих пет дама, спремних на све само да не остану без радног места.
Инспектор Манчего ће бити задужен да расплете нити догађаја у којима се романтична комедија меша с најдирљивијом драмом, трилерски заплет се завршава врхунским књижевним открићем свих времена, где тешко постаје лако, а невоље се утапају у мору суза… од смеха.
9. „Есторил: Ратни роман“  (Дејан Тиаго-Станковић) Фото: PrtSc/.laguna.rs Још један наслов Дејана Тиаго-Станковића који је доспео на ову листу.
Смештен у луксузни хотел Паласио у монденском летовалишту Есторил недалеко од Лисабона, који је током Другог светског рата услед португалске неутралности био стециште мутних радњи обавештајних служби зараћених страна, али и избеглица из свих крајева Европе, Есторил је диван и потресан роман о егзилу, подељеној лојалности, страху и преживљавању. Гости хотела су шпијуни, пали краљеви, писци, нацисти, америчке дипломате и Јевреји без држављанства, а португалска тајна полиција пажљиво надзире посетиоце, трудећи се да нико не угрози неутралност њихове земље.
Читаоци ће у холовима хотела и на плажама Есторила наићи на Црњанског, Александра Аљехина, Антоана де Сент Егзиперија у разговору с јеврејским дечаком тршаве косе који живи сам у хотелу, као и на многе друге историјске личности које су овде нашле уточиште. Посебно интересантан лик је Душко Попов, двоструки агент, пореклом с наших простора, којег ће упознати Ијан Флеминг и по узору на њега осмислити лик Џејмса Бонда.
Овај изузетни роман превођен је на више језика и препоручена је лектира у школама у Португалу.
10. „Пустињски принц“ (Питер В. Брет) Фото: PrtSc/.laguna.rs Прошло је петнаест година од завршетка рата с демонима, створењима таме која су од памтивека ловила ноћу и представљала праву пошаст за човечанство. Јунаци који су се појавили када су били најпотребнији људском роду ушли су у легенду. Преживели се труде да умакну из њихове сенке.
Маслина Папирџија и Дарин Стог су одрасли у новом, мирном свету. Демони су готово сасвим истребљени, али опасности и даље вребају децу јунака.
Војвоткиња Лиша Папирџија испланирала је читав живот својој ћерки Маслини, увалској принцези, како би је припремила да наследи престо. Што је мајка више притиска, то се Маслина више буни против улоге коју су јој наменили.
Дарин се суочава с другачијим проблемима. Иако може да живи како жели, свеједно носи породично наслеђе као терет. Није лако бити син човека који је, како кажу, спасао свет. Сви од Дарина очекују да постигне нешто значајно, али он само уме одлично да се крије и то је све.
Када Маслина и Дарин једне ноћи изађу из круга заштитних чини, сазнаће да нису сви демони нестали, а они преживели жуде за осветом. Само коцкице знају како ће се даље развијати догађаји када Маслина и Дарин пођу да траже свој животни пут – таман на време да поново спасу свет.
Дошли смо и до краја наше листе тренутно најпопуларнијих белетристичких дела, као што видите имате широк избор наслова, од путописа и комедија до кримића и фантастике, те верујемо да неће бити проблем да „проберете“ нешто интересантно и вредно вашег времена.
Istorija zaštite prirode u Srbiji stara skoro 700 godina – Dušanov zakonik prvi govorio o seči šuma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Којих 10 романа су тренутно најпопуларнији у Србији? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.