Немачка преполовила ауто производњу у последњих 10 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 08:51

Немачка преполовила ауто производњу у последњих 10 година

Тржиште аутомобила пролази кроз тектонске промене. За протеклих десет година производња аутомобила у Немачкој готово  је преполовљена. У 2012. години у Немачкој је произведено 5,6 милиона путничких аутомобила и комбија, а 2022. године само 3,6 милиона. Фото: Unsplash/chrisosmond Ипак, велике >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << корпорације попут „Фолксвагена”, „Мерцедеса” и Бе-Ем-Ве-а оствариле су рекордне профите у износу од 49 милијарди евра. То се приписују порасту производње у иностранству.
Немачки лидери аутомобилске индустрије произвели су заједно више од десет милиона возила изван Немачке у 2022. године. Високе цене енергије, трошкови зарада и порези гарантују да ће се овај тренд вероватно наставити и интензивирати у будућности, показују подаци „Марклајна“.
Овоме треба додати све већи значај електричних аутомобила, „Фолксваген” производи у Шпанији, а „Мерцедес” у Кини и Пољској.
Центар за истраживање аутомобила је израчунао да цена једног сата рада, укључујући додатне трошкове зарада, износи 59 евра у  аутомобилској индустрији у Немачкој, 28 евра у Шпанији, а у Мађарској и Пољској само 13 евра. Удружење немачке аутомобилске индустрије сматра да је хитно неопходна офанзива за Немачку као индустријску локацију. У супротном, Немачкој прети да склизне у безначајност у глобалним размерама.
То се већ догодило у области малих аутомобила, због високих трошкова. Мали и микро аутомобили од 2022. године више се неће производити у Немачкој.
У Немачкој неће бити повратка на бројеве из прошле деценије. Због тога је посебно велика забринутост радничких удружења у индустрији.
Електрични аутомобили захтевају знатно мање делова. Батеријске ћелије долазе у великом броју из Азије. Због тога су радна места угрожена, посебно код добављача у аутомобилској индустрији. Многи добављачи у ауто-индустрији немају могућност да пређу на друге локације изван Немачке и тако губе кључне послове и радна места.
Italija protiv mesa iz laboratorije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка преполовила ауто производњу у последњих 10 година се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.