Амазон одустаје од уговора вредног око 1,3 милијарди евра за куповину иРобота

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jan.2024, 08:15

Амазон одустаје од уговора вредног око 1,3 милијарди евра за куповину иРобота

Амазон је данас одустао од планиране куповине око 1,3 милијарди евра удела компаније иРобот, произвођача роботизаваних усисивача Румба, због противљења Европске уније таквом споразуму. FOTO: AP Photo/Steven Senne, File Произвођач Румбе због тога планира да отпусти 31 одсто радне снаге, односно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 350 запослених, међу њима и извршног директора, пренео је Гардијан.
Компанија за интернет трговину платиће пенал у виду накнаде од 94 милиона долара компанији иРобот.
Вол стрит џурнал је 18. јануара објавио да се извршни орган Европске уније спрема да блокира споразум, о чему је обавестио Амазон.
Две компаније су у заједничкој изјави саопштиле да „преузимање компаније нема одобрење Европској унији, чиме се спречавају Амазон и иРобот да заједнички напредују“.
Генерални саветник Амазона Давид Заполски навео је да „неоправдане и несразмерне регулаторне препреке обесхрабрују предузетнике, што штети и потрошачима и конкуренцији, а управо то би регулатори требало да штите“Европска комисија је у новембру званично изразила забринутост у вези са поменутим споразумом, уз образложење да би он могао да ограничи конкуренцију на тржишту роботских усисивача.
Забринутост комисије односила се на то да би Амазон могао да умањи видљивост ривалских усисивача на својој малопродајној платформи на интернету.
Амазон је објавио уговор у августу 2022. према којем настоји да прошири своју понуду опреме за „паметне куће“.
Британски регулатор конкуренције одобрио је преузимање у јуну прошле године, што није учинила и америчка Федерална трговинска комисија.
Поједине америчке организације тврдиле су да ће споразум „угрозити фер конкуренцију и отворена тржишта, као и приватност потрошача“.
Sve manje poljoprivrednih penzionera u Srbiji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амазон одустаје од уговора вредног око 1,3 милијарди евра за куповину иРобота се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.