Лава заобилази једини велики град у околини вулкана после ерупције на Исланду

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Dec.2023, 12:55

Лава заобилази једини велики град у околини вулкана после ерупције на Исланду

Након велике ерупције вулкана на Исланду делује да лава заобилази Гриндавик, једини град у тој области, што буди наду да ће домови бити поштеђени, саопштили су данас геолози и спасиоци. Foto> Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco „Ерупција не представља претњу по живот. Нема поремећаја летова на Исланду, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а међународни коридори летења остају отворени“, наводи се у саопштењу исландске владе.
Вулкан на полуострву Рејкјанес, на југозападу Исланда, еруптирао је у понедељак увече после вишенедељних интензивних земљотреса и избацио лаву и дим више од 100 метара у ваздух.
На полуострву Рејкјанес локалне власти су протеклих дана евакуисале скоро 4.000 становника рибарског града Гриндавик, удаљеног око 40 километара југозападно од престонице Рејкјавика, и затвориле оближњу геотермалну бању Плава лагуна, док је међународни аеродром Рејкјавик, који се налази у близини, остао отворен, преноси ББЦ.
После ерупције створила се пукотина од око четири километара, из које је избила лава, али је чак и најјужнија тачка пукотине удаљена три километара од Гриндавика, саопштила је исландска метеоролошка служба. „Ерупција се одвија северно од слива, тако да лава не тече према Гриндавику“, рекао је геолог Бјорн Одсон за телевизију РУВ, а преноси Ројтерс.
Ерупција је почела северно од Гриндавика у понедељак увече у 22:17 часова по локалном времену, саопштила је исландска метеоролошка служба. Слике и видео снимци објављени на друштвеним мрежама показују како лава избија из вулкана, само сат времена након што је регистровано више земљотреса и других сеизмичких активности.
Полиција је упозорила људе да избегавају то подручје.
Према наводима метеоролошке службе, лава тече брзином од око 100 до 200 кубних метара у секунди. За сада нема извештаја о повређенима или погинулима у овој, четвртој ерупцији вулкана на Исланду у последње три године, наводи Би-Би-Си.
Исландска премијерка Катрин Јакобсдотир саопштила је да ц́е недавне мере одбране имати позитиван ефекат.
Председник Гвидни Јоханесон рекао је да је приоритет владе „заштита живота и инфраструктуре“.
Априла 2010. године, ерупција вулкана Ејафјалајокул изазвала је највеће затварање европског ваздушног простора од Другог светског рата због огромног облака пепела.
Тада су губици авио-индустрије процењени на између 1,5 и 2,5 милијарди евра.
Zvaničnik: Tramp, do sredine marta, može da „zaokruži“ nominaciju za izbore 2024.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лава заобилази једини велики град у околини вулкана после ерупције на Исланду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.