Столтенберг Ердогану: Дошло време да Турска одобри улазак Шведске у НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Dec.2023, 20:59

Столтенберг Ердогану: Дошло време да Турска одобри улазак Шведске у НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да је „дошло време“ да Турска ратификује документ о придруживању Шведске западној војној алијанси. Фото: ТанјугAP Photo/Virginia Mayo Турска и Мађарска једине су чланице НАТО-а које >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << још увек нису формално одобриле приступање Шведске, подсећа АП.
Столтенберг је у изјави за ту америчку агенцију рекао да је током сусрета са Ердоганом, на магринама самита о клими ЦОП28 у Дубаију, позвао Турску да заврши процес приступања Шведске.
„Јутрос сам се сусрео с председником Ердоганом и поновио своју поруку да је дошло време да се финализује процес придруживања Шведске. Не могу да дам тачан датум, али поздрављам чињеницу да је пре неколико недеља председник Ердоган поднео парламенту папире за ратификацију“, нагласио је секретар.
Турска је одлагала ратификацију више од годину дана, оптужујући Шведску да не схвата довољно озбиљно турску забринутост за безбедност, укључујући и борбу против курдских милитаната и другоих група које Анкара сматра претњом.
Шведска и Финска, која се придружила НАТО у априлу, напустиле су политику неутралности и аплицирале су за чланство у алијанси након руске инвазије на Украјину. Како би се примиле нове чланице, све постојеће морају одобрити одлуку.
Bela kuća: Nastavićemo da insistiramo na produženju primirja u Gazi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтенберг Ердогану: Дошло време да Турска одобри улазак Шведске у НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.