У евро парламенту пропао предлог о смањењу употребе пестицида

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2023, 09:36

У евро парламенту пропао предлог о смањењу употребе пестицида

Гласање у Европском парламенту о уредби о заштити биља није добила потребну већину. То би значило да ће смањење употребе хемијских средстава на њивама, и то 50 одсто до 2030. године, сачекати неку другу прилику, пише „Агроинфонет”. Фото: Градске инфо Како се наводи, удружења пољопривредника >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су била оштро против јер би то значило пад прихода, губитке и велико напуштање бављења пољопривредом.
Према објашњењу агенције Ројтерс, ЕП је прошле седмице одбацио план за ослањање на употребу пестицида у пољопривреди, што представља још један застој у напорима широм Европе да се заштити животна средина.
Са 299 гласова против Уредбе о одрживој употреби средстава за заштиту биља, 207 за и 121 уздржаних, посланици ЕП су одбацили пакет нацрта закона о којима се интензивно преговарало месецима.
„Нисам могла да замислим да ће ово догодити и да ће овај закон тако завршити. То је разочаравајуће за биодиверзитет, наше здравље и здравље наше деце“ рекла је известилац странке Зелених Сара Винер на конференцији за новинаре.
У медијима се помиње како је јасно да су лобисти из редова агроиндустрије били умешани у ово и да су имали подршку одређених десно оријентисаних политичких странака. Према ранијем саопштењу Европске комисије, требало је да употреба хемијских пестицида у Европској унији буде преполовљена у наредној деценији.
Предложен је сет законски обавезујућих прописа којим је требало да се ограничи коришћење хемикалија како би се заштитио биодиверзитет, побољшало јавно здравље и осигурало снабдевање храном.
Надлежни су напомињали да би требало да хемијски пестициди буду последња опција за решавање проблема штеточина, а да би пољопривредници претходно морали да размотре све алтернативне методе.
Помињан је и буџет за финансирање одрживих пољопривредних пракси од око 70 милијарди евра до 2027. године. Идеја је била да свака од земаља чланица пројектује сопствене циљеве за редуковање примене штетних пестицида у складу са јасно дефинисаним параметрима, као и стратегије за њихово остваривање.
Nova električna „panda“ proizvodiće se u Kragujevcu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У евро парламенту пропао предлог о смањењу употребе пестицида се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.