Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Okt.2023, 18:12

Лице у лице са Климтом и његовим делима у Галерији Матице српске (ФОТО)

Од суботе у Галерији Матице српске очекује вас непоновљива поставка музеја из Беча и Галерије Белведере, сецесионистичког сликара Густава Климта који је спадао у ретке сликаре који су били познати за живота, а убрзо након смрти пали у потпуни заборав, коју можете погледати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до 14. јануара 2024. године. Али, то није спречило да његова последња слика, “Дама са лепезом”, буде продата за чак 108,4 милиона долара и тако постане најскупље уметничко дело икада продато на аукцији у Европи. Фото: www.Gustav-Klimt.com/Wikipedia/Ilustracija Златно, златније, Климт Рођен је у Бечу, 1862. године. Златна боја ће касније на његовим сликама преовладати, а ту критичари налазе утицај његовог оца који се бавио гравирањем у злату. Иако су неретко живели у потпуној немаштини, 14-годишњи Климт успева да заврши уметничку школу. Као млади човек, покушао је да постане професор у школи лепих уметности у Бечу, али бива одбијен након чега пада у депресију и занемарује сликарство. Тек након неколико година, Климт се враћа за штафелај.
Фото: www.Gustav-Klimt.com “Сва уметност је еротска”- Густав Климт Његов рад наилази на велики отпор критичара, јавности, новинара, па неретко бива оптужен за подривање морала, а штампа га оптужује да жели да изопачи младе. Упркос свим напорима да га дискредитују, 1900. сликар добија златну медаљу за слику “Филозофија”, на паришкој Универзалној изложби. Две године после тога, прави фреску од седам сцена у част Лудвигу ван Бетовену. Тада креће његов препород и златно доба. У дословном смислу речи. Климт постаје “опседнут” златом, као и римској, египатском и византијском иконологијом, али се у његовим радовима може видети и утицај јапанске уметности.
Фото: www.Gustav-Klimt.com Смрт и каснији утицај Свој живот провео је окружен женама, након ране смти оца и брата. Живео је са сестрама и мајком, која се бавила певањем, а са Емилијом Флеге, чинио је атипичан пар. Управо она га је приближила вишој бечкој класи. Иза себе је оставио много деце, са више различитих жена, а често су ми и сами модели биле љубавнице.
Преминуо је 1918. године, оставивши иза себе безброј незавршених слика, а на једном од штафелаја управо се нашла и слика с почетка- “Дама са лепезом”.
Климт је оставио снажан утицај- свако је бар једном видео слику “Пољубац”, истинита прича о његовој слици “Портрет Адел Блох- Бауер” преточена је у холивудску верзију са Хелен Мирен и Рајаном Рејнолдсом у главним улогама, који је бриљирао на 65. Берлинском међународном филмском фестивалу.
Фото: www.Gustav-Klimt.com Izložba neobičnog formata Paja Jovanović i Gustav Klimt, 13. oktobra u Galeriji Matice srpske

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лице у лице са Климтом и његовим делима у Галерији Матице српске (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.