Моравјецки: Тускова коалиција разматра нарушавање енергетског споразума са САД

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2023, 19:42

Моравјецки: Тускова коалиција разматра нарушавање енергетског споразума са САД

Премијер Пољске Матеуш Моравјеци изјавио је данас да Грађанска платформа (ПО) Доналда Туска разматра нарушавање пољско-америчког енергетског споразума, што је, како је оценио, крајње неодговорно. Фото: Танјуг/АР/Geert Vanden Wijngaert „Тускова коалиција разматра кршење пољско-америчког >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << енергетског савеза. Ово је чисто лудило и крајња неодговорност. Боримо се и наставићемо да се боримо за безбедност Пољске“, написао је премијер на Фејсбуку, коментаришући изјаву посланице ПО Урсуле Зелинске да ће њена политичка опција узети у обзир повлачење из уговора за пројектовање нуклеарне електране.
На питање о споразуму који је потписан са САД у вези са првом нуклеарном електраном у Пољској, она је одговорила да је потребно утврдити колико је тај споразум обавезујући и какве су казне за повлачење из њега.
Напоменула је да ће грађанска коалиција размотрити повлачење из уговора о првој нуклеарној електрани у Пољској.
Моравјецки је истакао да се са америчким партнерима гради гаранција енергетске безбедности Пољске, као и да је „Тусков тим преспавао најважније године за пољску енергетску индустрију“. „Захваљујући савезништву са САД и доброј сарадњи, омогућићемо не само енергетску безбедност, већ и хиљаде радних места и брз економски развој земље. Само странка Закон и правда гарантују брз развој Пољске“, рекао је премијер.
Крајем септембра, пољски државна компанија „Полские Електровние Јадрове“ потписала је уговор са конзорцијумом Вестингхаус и Бехтел за пројектовање прве нуклеарне електране која ће бити изграђена у Померанији.
Уговор о пројектантским услугама ЕСЦ (Уговор о инжењерским услугама) предвиђа пројектовање главних компоненти нуклеарне електране.
Споразумом је предвиђено и пројектовање ланаца снабдевања, подршка инвестиционом процесу и припрема документације за грађевинску дозволу.
Како је планирано, изградња ће почети 2026. године, а први блок бруто електричне снаге 1.250 мегавата биће пуштен у рад 2033. године, пренела је пољска агенција ПАП.
Зеленски посетио трупе у близини Купјанска и Лимана

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Моравјецки: Тускова коалиција разматра нарушавање енергетског споразума са САД се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.