У оквиру кампање „Рак је излечив“, мобилни мамограф у октобру испред РТС-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2023, 18:33

У оквиру кампање „Рак је излечив“, мобилни мамограф у октобру испред РТС-а

Од рака дојке у Србији годишње умре 1.700 жена, оболи готово 5.000, а како би се подигла свест о важности редовних скрининг прегледа, испред зграде Радио-телевизије Србије у Београду је постављен мобилни мамограф. Фото: Танјуг/Раде Прелић Октобар се широм света обележава као међународни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << месец борбе против рака дојке, како би се подигла свест о високој распрострањености тог обољења, а, према подацима, у свету годишње оболи више од 2,2 милиона жена, док живот изгуби више од пола милиона.
У оквиру националне кампање „Рак је излечив“, мобилни мамограф биће у Београду током целог октобра, а према речима Верице Јовановић, директорке Института за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“, мамографија је за жене од 45 до 69 година кључни преглед. „ИЗЈЗС Батут је и ове године објавио податке регистра за рак из наше земље за 2021. годину, а највећа учесталост од малигних болести је обољевање од рака дојке и управо је то болест која сваке године однесе 1.700 живота у нашој земљи“, поручила је др Јовановић.
Она је апеловала на све жене старости од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографски преглед, да се одазову и закажу свој преглед, а жене млађе од 45 година позвала је на редован самопреглед и ултразвучни преглед дојки.
„Дом здравља није место за преглед само онда када нам нешто недостаје, или нас нешто боли и када имамо одређене проблеме. Превентива је пут ка дугом животу и очувању здравља и квалитета живота“, поручила је др Јовановић.
Циљ кампање „Рак је излечив“, између осталог је и подићи свест о превентиви прегледа, пружити праве информације и научно засноване чињенице о раку, али и да да мотивише становништво да размишља о здрављу и предузме нешто по том питању, нагласила је др Ана Јовићевић из Института за онкологију и радиологију Србије.
„Морамо да мењамо навике и размишљамо о превентивиниом прегледима, то није баук већ свакодневица попут регистрације аутомобила. На институту за онкологију сваке године лечење започне више од 6.000 пацијената, од чега око 1.700 жена са раком дојке, и ми смо најбољи сведоци кроз какве проблеме они пролазе“, казала је она.
„Највише се радујемо када нам се пацијенти обрате у некој раној фази болести, када је и лечење једноставније, брже и када су шансе за излечење веома високе. Рак дојке када се рано открије је излечив у више од 90 одсто случајева“, објаснила је др Јовићевић. Фото: Танјуг/Раде Прелић Међутим, како каже, на Институту је мањи број жена које долазе у раној фази, а више је оних које долазе у подмуклој фази.
„Зато и апелујемо на жене да раде самопрегледе, ултразвучне прегледе, а наравно и мамографију жене од 45. године“, казала је она.
Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић истакла је да подаци показују да је женама лакше да одраде преглед приликом акција покретних мамографа, него да одлазе у домове здравља и болнице.
Када је у питању превенција, како је истакла, фокус државе је последњих годину дана усмерен управо у том правцу, напредујемо, не тако брзо, али сигурно. „Прошле године било је укупно 11.200 скининг прегледа дојке, а у 2023. за само шест месеци 12.400. Нисмо задовољни том бројком, јер када упоредимо са скрининг прегледима карцинома грлића материце, којих је за шест месеци било у 2023. обављено чак 70.000, бројка о скринигну за рак дојке је још јако мала“, поручила је Шкодрић.
Истиче да је држава само једна карика, те да је јако битна подршка медија, такође и акције као што је ова, али је, како наглашава, најважнија свест грађана.
„Страх и бежање од потенцијалне дијгнозе која би се скринингом поставила је далеко испред нашег сазнања да откривање, правовремено и рано откривање болести, значе и у највећем броју случајева и 100 одсто излечење“, казала је Шкодрић.
Директорка фонда наводи да је расписана набавка за шест мамографа за шест градова у Србији. „Када су у питању одмакли стадијуми карцинома дојке, држава је обезбедила савремене и иновативне лекове за више од 90 одсто различитих, малигних карцинома дојке, а ове године је повећан број лекова који су доступни тим пацијенктимњама преко офф лабел терапије. Апелујем на жене да искористе месец октобар и ово дивно време да током шетње или других активности обаве и тај важан преглед“, порука је директорке РФЗО-а.
Директор канцеларије Светске здравствене организације(СЗО) у Србији, др Фабио Скано је подржао кампању „Рак је излечив“ и нагласио значај који превенција има.
„Сваког сата у Европи 66 жена добије дијагнозу рака, а 18 умре. У свету, сваке године 250.000 деце остане без мајке. То су драматични подаци, али добра вест је та да постоји скрининг који поставља рану дијагнозу, а ако је рак дојке дијагностикован рано – шансе су више од 80 одсто да ће та жена за пет година бити излечена од рака“, истакао је др Скано.
Нагласио је да скринигн спасава живот и апелује на све жене да се одазову редовној мамографији. „Мамографски преглед намењен је и женама старијим од 40 година које у породичној анамнези имају обољевање од рака дојке. Превенција је најважнија, јер је део здравог живота, али када се ради о малигним болестима скрининг спасава живот“, казао је директор СЗО у Србији.
Скано наглашава и то да Србија треба да буде поносна и на превенцију када је реч о вакцини против ХПВ-а, која спречава рак грлића материце код жена и разне врсте рака повезане са ХПВ инфекцијом код мушкараца, а која је о трошку државе доступна за децу узраста од девет до 19 година.
Мамографија се може заказати на бројеве телефона 060-7171523 и 060-7171969 од девет до 14 часова.
Мобилни мамограф ће на паркингу РТС-а, у Таковској 10 радити сваког радног дана од девет до 19 часова, а викендом од девет до 17 часова.
Pokreće se nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У оквиру кампање „Рак је излечив“, мобилни мамограф у октобру испред РТС-а се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.