У Европи се све чешће тестира четвородневна радна недеља

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2023, 08:28

У Европи се све чешће тестира четвородневна радна недеља

Овдашњи синдикати сматрају да је рано о томе преговарати у Србији, а закон о раду предвиђа радну недељу до 40 сати (минимално 36 сати). Крајем ове године Шкотска планира да почне да тестира радну седмницу која ће трајати четири дана. Фото: Pixabay/Tama66 Међутим, оно што Шкотску разликује >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од осталих земаља у којима је направљен овакав експеримент јесте то што ће се пилот-пројекат спроводити у јавном сектору. Пошто пројекат треба да траје годину дана, тамошња влада верује да ће за то време ову идеју прихватити и приватни сектор.
Ранија истраживања су показала да се чак 80 одсто радника позитивно изјаснило о скраћењу радне недеље, док 65 одсто њих мисли да би у том случају били ефикаснији.
Идеја о четири радна дана седмично, коју су раније већ пробале поједине приватне компаније у различитим државама, али и владе Јапана и Новог Зеланда, наметнула је питање имају ли послодавци интерес да прихвате скраћење радног времена и ко ће да покрије губитке, уколико их буде. Логика којом се водила шкотска влада у пилот програму, као и они који су раније тестирали четвородневну радну недељу, јесте да ће краћи радни дан или недеља поправити опште стање запослених, па ће тако бити задовољнији и одморнији, а самим тиме и продуктивнији, па губитка неће ни бити.
За послодавце у Шкотској ово би могло да се испостави као добар потез, јер би им помогло да лакше привуку раднике будући да су због недостатка радне снаге (условљене Брегзитом) у појединим секторима суочени са растућим притисцима да повећају плате и обезбеде боље радне услове.
SAD: Proizvodnja u septembru u padu jedanaesti mesec zaredom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Европи се све чешће тестира четвородневна радна недеља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.