Да ли су јутарње мучнине повезане са полом детета?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Sep.2023, 17:00

Да ли су јутарње мучнине повезане са полом детета?

Истраживачи су проучавали чак 1,7 милиона трудноћа и закључили да жене које пате од јаких јутарњих мучнина током трудноће, такозване трудничке хиперемезе, чешће роде девојчицу. Фото: Pixabay/Lernestorod Веће шансе да роде девојчицу имају жене које пате од јаке јутарње мучнине током трудноће, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << такозване трудничке хиперемезе. Истраживачи су проучавали чак 1,7 милиона трудноћа да би дошли до тог закључка.
Њихова анализа повезала је хиперемезу у трудноћи са малим шансама да добију сина. Није јасно зашто је то тако, али једно од објашњења је да су мушке бебе осетљивије у материци и мање способне да издрже тешких девет месеци.
Хиперемеза трудница је много теже стање од „нормалне” јутарње мучнине и погађа једну од сто трудница.
Будуће мајке повраћају и до 50 пута дневно, дехидрирају, изгубе и до 10 одсто своје тежине, а у неким случајевима чак и доживе побачај.
Жене под стресом чешће рађају девојчице Генерално, мало више дечака се рађа него девојчица. Међутим, 56 одсто беба у Шведској чије су мајке боловале од овог стања биле су девојчице. Истраживачи су такође потврдили да су жене које су пратиле имале више побачаја. Истраживачи са Универзитета Колумбија у Њујорку кажу да је једно од објашњења да постоји већа шанса за побачај код мушких беба. Други је да је већа вероватноћа да ће женске бебе изазвати јаку мучнину током трудноће.
Претходна истраживања су већ показала да жене које су под стресом и имају проблема у кући, на послу или у љубавном животу пре порођаја чешће рађају девојчице. Тачан разлог није познат, па не постоји специфичан третман.
Тачан разлог зашто неке труднице имају склоност повраћању и јаку мучнину у трудноћи, а друге немају никаквих тегоба. Хиперемесис гравидарум (повраћање у трудноћи) је проблем непознатог узрока тако да не постоји специфична терапија.
Лечење хиперемезе је најчешће симптоматско и сва пажња је усмерена на гестациону доб, а пре свега се тиче корекције дисбаланса телесних течности и соли, који је нарушен пречестим и претераним повраћањем.
Žutilo beonjača i kože deteta signal za odlazak kod lekara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли су јутарње мучнине повезане са полом детета? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.